Italija zaplijenila jahtu koja se dovodi u vezu sa Putinom


07.05.2022 07:35


Italijanska vlada naredila je da se zapleni luksuzna jahta vredna oko 700 miliona dolara koja se u medijima dovodi u vezu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. 



Elegantna "Šeherezada" sa šest paluba bila je na popravci u italijanskoj luci Marina di Karara od septembra, ali nedavne aktivnosti na pristaništu sugerisale su da se posada možda sprema da isplovi, preneo je Rojters.

Italijansko Ministarstvo finansija je u saopštenju navelo da istrage pokazuju da je vlasnik jahte imao veze sa istaknutim predstavnicima ruske vlade i sa ljudima na meti sankcija Evropske unije.

"Šeherezada" ima dve platforme za sletanje helikoptera i može da primi do 18 gostiju i 40 članova posade.

Njen vlasnik nikada nije javno identifikovan, ali su postojale glasine da pripada Putinu ili članu njegovog najužeg kruga.

Izvor koji ima saznanja o istrazi u vezi s jahtom rekao je da italijanska policija veruje da je vlasnik Eduard Hudainatov, bivši šef ruskog energetskog giganta Rosnjeft koji trenutno nije na meti sankcija EU.

Ministarstvo finansija nije navelo ime vlasnika, ali je saopštilo da je zatražilo od Evropske unije da tu osobu doda na listu sankcija i naredilo da se jahta zapleni do konačne odluke.



Izvor: Tanjug
Foto: Agencije