Kovačević upozorio: Danas caruje jezička nekultura


07.05.2022 08:07


Lingvista Miloš Kovačević ocijenio je da u današnje vrijeme caruje jezička nekultura, te naglasio da se položaj srpskog jezika ne može poboljšati ukoliko se ne popravi u obrazovnom sistemu. 



- Odavno govorim da je sramota za onoga ko je završio bilo koji fakultet da je funkcionalno i gramatički nepismen. A kod nas je to prije pravilo nego izuzetak. Žalosno je slušati kakva je bijedna upotreba srpskog jezika kod onih koji su kobajagi fakultetski obrazovani. A može li se neko zvati obrazovanim, ako je nepismen u maternjem jeziku? - pita Kovačević.

Kovačević je za Glas Srpske naglasio da je posljednji trenutak da se Ministarstvo prosvjete i Vlada Republike Srpske saglase da je neophodno da srpski jezik bude uveden kao obavezan na svim državnim i privatnim fakultetima, zbog elementarne i funkcionalne pismenosti.

On je naveo da mu je cilj da ove godine objavi knjigu o sociolingvističkim problemima srpskoga jezika, knjigu koja treba da pokaže kako jedan te isti srpski jezik ne može imati status različitih jezika kod različitih naroda koji ga upotrebljavaju.

- Odnosno, kako političko proglašenje nekog idioma jezikom tom `jeziku` ne pribavlja lingvistički status jezika, jer za identitet jednog jezika nije dovoljno da političari kažu da se taj jezik ne zove srpski. To je tim potrebnije što je na djelu tiha asimilacija Srba i srpskog jezika u Bosance i talozvani bosanski jezik u BiH - naveo je Kovačević, koji je i profesor srpskog jezika i opšte lingvistike na Filološkom fakultetu u Beogradu i Filozofskom fakultetu u Palama.

Kovačević kaže i da je "zato teško razumljivo da Vlada Srpske još uvijek na novo usvajanje nije dostavila Narodnoj skupštini dorađen zakon o srpskom jeziku i ćirilici, koji je u nekim, nebitnim, pojedinostima osporio Ustavni sud Republike Srpske".



Izvor: Srna
Foto: Kovačević upozorio: Danas caruje jezička nekultura