Nekoliko država pozvalo građane da napuste Ukrajinu


16.10.2022 23:26


Kina i druge ruske saveznice pozvale građane da hitno napuste Ukrajinu! Naime, kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svoje građane da zbog „sve teže sigurnosne situacije” napuste teritorij Ukrajine, objavio je na Tviteru kineski državni list Global Times.„Uz trenutnu sumornu sigurnosnu situaciju u Ukrajini, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova i kineska ambasada u Ukrajini pozivaju kineske građane u zemlji da pojačaju mjere opreza i evakuiraju se”, piše Global Times.

Ne spominje potencijalnu nuklearnu prijetnju

Spomenuti list navodi da je kineska ambasada u Kijevu spremna pružiti pomoć u organizaciji odlaska. Kaže da bi kineski građani koji se nalaze u Ukrajini trebali što prije kontaktirati ambasadu. Registrirati se i dati svoje osobne podatke.

Izvještaj Global Timesa ne spominje potencijalnu nuklearnu prijetnju. Ali ističe da su napetosti u Ukrajini „eskalirale na novi nivo”, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ovo upozorenje dolazi nakon što je u utorak kineska ambasada u Ukrajini već pozvala svoje građane da „ne borave na teritoriji Ukrajine ako to nije nužno”. I da „napuste zemlju čim budu u mogućnosti”.

Najnoviji poziv kineskim državljanima da svakako napuste Ukrajinu, uz konkretne upute kako to izvesti, znači da je Peking procijenio da se sigurnosna situacija u Ukrajini zadnjih dana rapidno pogoršava, ili da će tek eskalirati.

„Kina je rekla svojim građanima u Ukrajini da se odmah evakuiraju iz zemlje. Time je pojačala strahove da je nuklearni napad neizbježan”, konstatuje portal Asia Markets.

Portal navodi i da se niz drugih zemalja bliskih Rusiji pridružilo u pozivu građanima da se hitno evakuiraju iz Ukrajine.

Osim pet bivših sovjetskih republika iz centralne Azije (Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan), to su učinili i Bjelorusija, Egipat i Srbija, dok su Kazahstan i Srbija uz to i zatvorili svoje ambasade u Kijevu.

Takvi koordinirani potezi više zemalja koje su bliske Rusiji izazvala su brojna nagađanja da se u Ukrajini sprema nova eskalacija, piše Slobodna Dalmacija.Izvor: Agencije
Foto: Agencije