Putin 'trlja ruke'; Posvađali se Francuzi i Nijemci?


21.10.2022 09:29


Nemačko-francuski odnosi su poljuljani, a na to ukazuje otkazivanje planirane sednice vlade dve zemlje, ocenjuje bečki dnevnik 'Standard'. 



List navodi da je francuski predsednik Emanuel Makron otkazao sednicu sa nemačkom vladom, koja je trebalo da bude prva takve vrste između dve zemlje.

Nemačka tvrdi da francuska strana nije čak ni informisala o otkazivanju sednice, a Pariz na drugoj strani za otkazivanje krivi odluku nemačkog kancelara Olafa Šolca u vezi investicionog paketa u vrednosti od 200 milijardi evra, koja nije usaglašena sa Makronom.

Za vreme Angele Merkel bilo je uobičajeno da pred Samit EU dve zemlje traže zajednički stav, što je bila do sada osnova nemačko-francuskog liderstva po najvažnijim pitanjima Unije, podseća "Standard".

Makron je, prema nedavnom pisanju "Le Monda" bio ljut na Šolca, jer uspostavlja sistem za odbranu od raketa prema Rusiji bez mogućnosti učešća Francuske.

"U Parizu ne vlada oduševljenje što Nemačka jednostrano kupuje američke avione i izraelske dronove, umesto da uzme u obzir francusko-italijanski proizvod", naveo je radio "Frans Inter".

Dva zajednička projekta vredna više milijardi evra za proizvodnju borbenog aviona i tenka ne pomeraju se s mesta do današnjeg dana i to pokazuje, takođe, koliko su duboke industrijske i diplomatske razlike.

Odbrambena industrijska dve zemlje ne može da se usaglasi, a Makron i Šolc isto tako ne mogu da se usaglase, već se svadjaju oko klauzule vezane za izvoz, naglašava "Standard". Pored toga list ukazuje da postoje razlike i u energetskoj politici, jer se Francuska već godinu dana pojačano fokusira na nuklearnu energiju, a Nemačka traži načine da se nje oslobodi.

Takođe i po pitanju ograničenja cene gasa Makron i Šolc nisu jedinstveni, ali to ima strukturalne razloge, jer se u Parizu ne ustežu od intervencije kad su u pitanju tržišne cene, za razliku od Nemačke.

Uoči Samita EU, piše "Standard", Makron je pokušao da smiri strasti sa Berlinom, rekavši da je njegova želja da se sačuva evropsko jedinstvo i prijateljstvo i savez sa Nemačkom.

I pariski mediji u ovim kriznim vremenima drže se uzdržano, kako ne bi izbio otvoreni spor, navodi list. Evropske diplomate se teše trenutno time što su Nemačka i Francuska barem kod najvažnije teme, rata u Ukrajini, jedinstvene.

Ali spor između dve evropske velesile slabi evropsko jedinstvo prema Moskvi, ističe "Standard".



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP