Ko će sa kim u vlast nakon izbora?


27.10.2022 09:24


Ko će s kim u vlast i koliko ćemo čekati na formiranje vlasti? Da li će, kao, po do sada isprobanom receptu prevladati matematički izbor nauštrb ideološkog?



I, da li ćemo i naredne četiri godine samo gledati politička prepucavanja oko podjela pozicija i ministarskih fotelja u instiucijama Bosne i Hercegovine?

Istim koracima kao i nakon prethodnih izbora, kažu građani. Izbori, rezultati, ponovno prebrojavanje glasova, formiranje vlasti, koalicije. Do promjena, teško.

Koalicije, razgovori, pregovori na kraju kao rezultat podjele pozicija i fotelja - što je posljedica nezrelog političkog i demokratskog društva kao što je naše. Stranke se programskim principima ne vode ni kada je riječ o njihovom funkcionisanju.

Ne samo sada već odavno programski principi, odnosno programska načela su mrtvo slovo na papiru, smatraju komunikolozi.

Komunikolog Mladen Bubonjić kaže sa samo koaliranje nema previše veze sa čisto programskim principima stranaka nego sa njihovim trenutnim aktuelnim djelovanjem ako je pro jedne ili druge strane ili kontra jedne ili druge strane po tome se s jedne strane sklapaju koalicioni sporazumi a s druge strane svakako imamo opciju da najjača stranka treba nekoga čisto da im pređe 50 odsto plus jedan a ove druge stranke koje možemo slobodno nazvati najbolje udavače pokušavaju da sve uhljebe i za sebe obezbijede dijelić vlasti.

Milan Sitarski iz IDPI Mostar pojasnio je da to neće zavisiti samo od odnosa snaga u zastupničkim ili predstavničkim domovima vrlo je važno kakao će se glasari po kantonima za delegate u Federalnom a kasnije konselventno i u državnom Domu naroda jer već će se tu nazreti obrisi budućih koalicija.

Politički akteri prisiljeni su koalirati jedni s drugima, u protivnom bismo uvijek imali paralizu vlasti i neku vrstu anarhije, smatraju politikolozi.

"Jednostavno je politički sustav dizajniran da krajnje pojednostavim da se mora zadovoljiti izborna volja sva tri konstitutivna naroda mi smo vidjeli svaki put kada bi se to zanemarivalo da bi BiH doživjela ako ne stagnaciju u najboljem slučaju onda čak nazadovanje u svakom smislu i devalvaciju političkoga sistema", smatra Martin Mikulić, politikolog.



Izvor: BHRT
Foto: BHRT