'Nijednom entitetu se ne daje pravo na otcjepljenje'


27.10.2022 10:20


Sjedinjene Američke Države poštuju pravo na mirno okupljanje i proteste jer je to dio demokratije, ali nema opravdanja da se na standarde vezane za integritet izbornog procesa odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjaluci, saopštila je Ambasada SAD na svom tviter nalogu. 



"Svako ko se kandiduje za javnu poziciju mora da poštuje demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i moraju prestati sa iznošenjem nepotpunih i netačnih informacija glasačima u vezi s izbornim procesom", naglasili su oni.

Istakli su da su SAD posvećene principima Dejtona – da je BiH demokratska multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom.

"Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju pravo bilo kojem entitetu da se može otcijepiti. Svaka aktivnost koja bi vodila ka raspadu BiH bi značila kršenje Dejtona i imala bi ozbiljne posljedice", naglasili su oni.

Dodali su da vlasti imaju odgovornost da osiguraju integritet izbornog procesa, što uključuje i ponovno brojanje listića i druge mjere koje nalažu okolnosti.



Izvor: BN
Foto: Fena