Kazna od 19 miliona dolara za Ford


27.05.2022 10:21


Američki proizvođač automobila Ford je pristao da plati 19,2 miliona dolara kazni kako bi riješio optužbe da je iznosio pogrešne tvrdnje o stvarnoj ekonomičnosti goriva i nosivosti nekoliko njegovih vozila.



Fordu će sada biti zabranjeno davanje sličnih lažnih ili obmanjujućih reklamnih tvrdnji koje se odnose na procijenjenu ekonomičnost goriva ili nosivost, rekao je u saopštenju glavni državni tužilac Kalifornije Rob Bonta.

Kao dio nagodbe, koja podliježe sudskom odobrenju, Kalifornija će dobiti približno 1,2 miliona dolara za državno i lokalno sprovođenje zakona o zaštiti potrošača, a Ford se obavezao da će spriječiti buduće nedolično ponašanje.

40 američkih saveznih država već nekoliko godina istražuje Ford zbog obmanjujućih tvrdnji koje se odnose na njegove hibride C-Max, proizvedene od 2013. do 2014., i Super Duty pick-up kamionete, proizvedene od 2011. do 2014.

Istraga je otkrila da je Ford davao pogrešne prikaze uključujući lažno predstavljanje udaljenosti koju potrošači mogu da pređu s jednim rezervoarom benzina, reklamiranje da stil vožnje neće uticati na ekonomičnost goriva u realnosti i tvrdnje o većoj ekonomičnosti goriva u poređenju s drugim hibridima.

Istraga je takođe otkrila da je Ford namjerno izostavio standardne stavke teretnog kamioneta, poput rezervnog točka, guma, dizalice ili auto radija, prilikom kalkulacije težine da bi tako povećao njegovu nosivost.



Izvor: B92
Foto: Pixabay