Narodna skupština Dodikovo oružje za političke igre


22.04.2024 06:51


Klizav politički teren po kome Milorad Dodik hoda već godinama unazad, na krilima navodne borbe za Republiku Srpsku, donio je samo štetu, kako građanima tako i institucijama Republike Srpske. 



Kao šlag na tortu je bilo donošenje Izbornog zakona Republike Srpske, po kome, sve i kada bi zakon stupio na snagu, ovi lokalni izbori ne bi mogli biti održani.

Centralna izborna komisija će već za 15-ak dana raspisati izbore za lokalne organe vlasti u BIH, a Izborni zakon Republike Srpske, ovako kako je napisano, može biti na snazi za nekoliko mjeseci.

Narodna skupština Republike Srpske je, po ko zna koji put, bila na usluzi, za vođenje političke borbe od koje građani nemaju nikakve koristi. Papir na kome je napisan i odštampan Izborni zakon Republike Srpske se nije ni ohladio, a sprema mu se hodanje po vrelom kamenu. Što možda i ne bi bio problem, kada ono što je na papiru napisano ne bi postalo mrtvo slovo. A po svemu sudeći, tako će i biti.

"I na sjednici Kolegijuma je Stevandić rekao da oni eto predlažu Zakon da bi disciplinovali partnere u Federaciji BiH pa ih tako tobože primorali da donesu izmjene Izbornog zakona BiH. On otvoreno priznaje da zloupotrebljava NSRS, sada će se zloupotrebljavati i Vijeće naroda kako bi se kupilo vrijeme i kako taj Zakon ne bi stupio na snagu. I kako bi onda imali izgovor za izlazak iz krize koju su samiu zapleli", tvrdi Nebojša Vukanović.

Kako sada stvari stoje, Izborni zakon Republike Srpske vjerovatno će proći kroz veto koji će Bošnjaci podnijeti na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske. A sve i kada toga ne bi bilo, proći će proceduru ocjene ustavnosti kroz apelaciju koju je SDA već najavila da će podnijeti Ustavnom sudu BiH.

"Neće institucije Republike Srpske nikada, ali nikada sprovesti Izborni zakon Republike Srpske. Iz više razloga. Jedan je što je potpuno nesprovodiv. A drugi je što je njima i vrlo jasno, da neće biti dozvoljeno da ovaj zakon bude doveden u poziciju da bi ga instticuije RS sprovele", poručuje Vukota Govedarica.

Milorad Dodik ima izlizane i već svima dobro poznate političke poteze koji više ne piju vode. Usaglašavanje i priprema usvajanja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na državnom nivou u narednih nekoliko dana to jasno govori. Istovremeno usvajanje Izbornog zakona Republike Srpske u Narodnoj skupštini bio je samo Dodikov instrument za političke igre i dogovore.

"Ovakva politika kakvu vodi SNSD, politika konfrontacije, zapravo ugrožava samo postojanje Republike Srpske, naše nadležnosti, ustavno – pravni položaj. I zaista nas vodi u jedan potpuno nepotreban rizik", smatra Igor Crnadak.

Ovakav izborni hod vodi jedino Republiku Srpsku prema političkoj provaliji i još većoj ekonomskoj izolaciji, upozoravaju iz opozicije i stručnjaci. Čak i kada bi Republika Srpska imala uslove i sprovela izbore po svom zakonu, te rezultate ne bi niko priznao i nastao bi pravni haos.

"Ono što građani trenutno ne znaju, ni po kom Zakonu će izaći na izbore, ni d ali će izbora uopšte biti, tako da je sve ovo jako velika šteta, kako za građane, tako i za političke subjekte, jer ni oni ne znaju da li da se pripremaju i u kom kapacitetu. Plašim se da svi živimo u nekoj vrsti pravnog vakuma iz koga ne vidim da će iko imati koristi, smao štetu", kaže advokat Aleksandar Jokić.

"Svi se oni bore samo za svoje pozicije i privilegije. I onde sve negativne aspekte te borbe preusmjeravaju na narod. A narod nažalost nije u mogućnosti da prepozna sve to. Šta će dalje biti, to je zaista sve teško prognozirati", poručuje komunikolog Mladen Bubonjić.

Da dođe do dogovora partnera na državnom nivou, SNSD- a, HDZ–a i Trojke, ne bi bilo nikakvo iznenađenje, a da sve ove prijetnje i ucjene padnu u zaborav. Dani i godine iza nas pokazali su da je to logičan slijed događaja u BiH kada su u pitanju političari koji je vode.



Izvor: BN
Foto: BN