Spasili dijete spajajući mu glavu s kičmom


14.07.2023 07:56


Hirurzi u Izraelu izveli su čudesnu operaciju i uspjeli ponovno pričvrstiti dječakovu glavu nakon što ga je udario automobil dok je vozio bicikl, objavila je ove sedmice jerusalimska bolnica.



Suleiman Hasan, 12-godišnji Palestinac sa Zapadne obale, pretrpio je ono što je poznato kao unutrašnja dekapitacija, pri čemu mu je lobanja bila odvojena od gornjeg pršljena kičme - službeno poznato kao bilateralna dislokacija atlanto okcipitalnog zgloba, prema "The Times Izrael".

Vozio je bicikl kada ga je udario automobil. Dječak je hitno prebačen u medicinski centar Hadasah i odmah je stavljen na operaciju na traumatološkom odjelu.

Doktori su rekli da mu je glava "gotovo potpuno odvojena od baze vrata".

Dr Ohad Einav, specijalista ortoped koji je vodio operaciju, rekao je da je zahvat trajao nekoliko sati i da su ljekari morali koristiti "nove pločice i fiksacije na oštećenom području".

"Naša sposobnost da spasimo dijete bila je zahvaljujući našem znanju i najinovativnijoj tehnologiji u operacionoj sali", rekao je Einav, dodajući da se tim "borio za dječakov život".

Einav i njegov tim rekli su da Hasan ima predviđenu stopu preživljavanja od samo 50 odsto, a njegov oporavak nije ništa drugo do čudo, prema "i24 News".

Operacija se dogodila u junu, ali ljekari su čekali mjesec dana da objave rezultate.

Bolnica je nedavno otpustila Hasana s cervikalnom protezom i nastaviće pratiti njegov oporavak.

"Činjenica da takvo dijete nema neuroloških nedostataka niti senzorne ili motoričke disfunkcije te da nakon tako dugog procesa normalno funkcioniše i hoda bez pomagala nije mala stvar", rekao je Einav, prenosi "NYpost".



Izvor: Nezavisne
Foto: Twitter / Printscreen