Republika Srpska izgubila višemilionski spor sa kladionicom


17.08.2023 07:57


Prije nešto više od četiri godine vlast u Republici Srpskoj je odbila licencu za priređivanje elektronskih igara na sreću Premier kladionici. 



To su obrazložili novim zakonom o igrama na sreću u Srpskoj. Premier kladionica ih je tužila i u tužbenom zahtjevu tražila preko 30 miliona KM odštete. Sud je presudio u korist Premier kladionice.

Naime, tokom 2019. godine vlast u Republici Srpskoj donosi novi zakon o igrama na sreću koji je suštinski omogućio monopol Lutriji RS, jer je samo ta lutrija ili zajedničko privredno društvo na teritoriji RS moglo priređivati elektronske igre (bingo i utrke pasa).

Porez na to je određen 5 posto, dok se ostale igre na sreću oporezuju sa 20 posto.

Takva odluka je najviše išla u prilog firmi Elektronska videolutrija Banja Luka, koja je osnovana sa Lutrijom RS. Uskoro se javlja nezadovoljstvo drugih priređivača igara na sreću koji su, ukoliko su htjeli raditi, morali raditi preko te novoformirane firme.

Ipak, prije usvajanja novog zakona u RS kompanija Premier kladionica Istočno Novo Sarajevo podnosi zahtjev za produženje licence za priređivanje elektronskih igara. Licenca im nije odmah izdata, a u međuvremenu se usvaja novi zakon i Premijer kladionica je odbijena.

Potom je uslijedio sudski spor, koji je trajao preko tri godine, a potom se podiže i parnični postupak na izgubljenu dobit.

Pošto Premier kladionica u RS elektronske igre nije mogla priređivati od 2019. godine, tužbeni zahtjev za naknadu štete je postavljen na preko 30 miliona KM

Sutkinja Okružnog suda u Banjaluci je ipak donijela presudu u korist Premier kladionice, ali iz tužbenog zahtjeva uzima samo šest mjeseci za 2022. godinu.

Prema presudi Republika Srpska Premier kladionici treba isplatiti preko pet miliona KM. Međutim, s obzirom na period u kojem spomenuti priređivač igara na sreću nije mogao priređivati elektronske igre, RS bi u konačnici trebao isplatiti i preko 30 miliona odštete.

Iz Premier kladionice poručuju da će uložiti žalbu, iako je presuda u njihovu korist.

''Iako je i ova presuda u našu korist, na istu smo podnijeli žalbu jer nam je Okružni privredni sud u Banjaluci dosudio naknadu štete po osnovu izgubljene dobiti za samo šest i pol mjeseci, odnosno od 01.01.2022. do 18.07.2022., dok mi naše najpopularnije igre Bingo i Utrke pasa nismo priređivali tri godine i četiri mjeseca, odnosno od 17.3.2019. do 19.07.2022. godine te smo tužbom potraživali naknadu štete za cjelokupno razdoblje u ukupnom iznosu od 30 milijuna KM uvećano za kamate.

Očekujemo da naša žalba bude usvojena te da nam Republika Srpska nadoknadi ukupnu štetu od 30 milijuna KM uvećano za kamate, a što je i jedini logični ishod nakon silnih nezakonitih radnji Vlade Republike Srpske i ministrice financija Zore Vidović, koji su radili protiv interesa RS a u korist privatnih interesa pojedinaca bliskih vlasti", istakli su nam iz Premijer kladionice.
(Klix) Foto:Pixsell



Izvor: Klix
Foto: Pixsell