NATO: Zabrinuti smo zbog ruskog uticaja u BiH


20.11.2023 09:04


Krišto je na konferenciji za medije rekla da je sa Stoltenbergom razgovarala o pitanjima saradnje u vezi sa bezbjednošću u BiH i regiona.



Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sastala se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. U obraćanju medijima Krišto je istakla da posjeta generalnog sekretara NATO-a potvrđuje posvećenost BiH izgradnji mira, međusobnog dijaloga i stabilnosti.

Krišto je na konferenciji za medije rekla da je sa Stoltenbergom razgovarala o pitanjima saradnje u vezi sa bezbjednošću u BiH i regiona.

'Saradnja nam pomaže u jačanju odbrambenih kapaciteta kroz učešće u mirovnim misijama. To nas sprema za odgovor na sve prijetnje, poput kriminala i terorizma... Saradnja vodi i modernizaciji naših institucija i procesa, jer uspostavljanje NATO standarda zahtjeva reforme. Postoji politička odluka NATO-a da BiH može postati članica Alijanse. Da bismo o ovom govorili moramo postići politički konsenzus i kroz dijalog doći do stavova koji su važni za BiH', istakla je Krišto.

Krišto se zahvalila i za podršku NATO-a izmeđz 48 i 53 miliona evra, što se odnosi na devet projekata iz odbrambenog sektora i tri iz bezbjednosnog, a kako je naglasila, projekti će se implementirati u idućih pet godina.

'Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH', rekao je Stoltenberg .

'Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i uticaja Rusije. To prijeti da oslabi stabilnost i uspori reforme. Svi lideri moraju raditi na napretku. NATO je godinama predan stabilnosti u BiH, te stoga produbljujemo našu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji Altea i ostajemo predani uspjehu te misije i pozdravljamo produženje njihovog mandata', poručio je Stoltenberg.



Izvor: BN
Foto: BN