Napoleonov šešir prodat za skoro dva miliona evra!


20.11.2023 15:03


Šešir koji je pripadao Napoleonu Bonaparti kada je bio francuski car prodat je u nedelju na francuskoj aukciji za rekordnih skoro dva miliona evra, saopštila je aukcijska kuća.



Napoleonov šešir prodat je za rekordnu sumu od 1,932 miliona evra (2,1 milion dolara) — što je oborilo prethodni rekord za Napoleonov šešir, koji je držala ista aukcijska kuća, od 1,884 miliona evra u 2014. koji je izdvojio južnokorejski biznismen.

Šešir, poznat kao dvorog, je u bojama Napoleonovog zaštitnog znaka — crnoj, sa bojama francuske zastave plavo-belo-crvenim kao oznakama — i privukao je interesovanje kolekcionara 'širom sveta', rekli su aukcionari Osenat, odbivši da daju identitet ili nacionalnost eventualnog kupca.

Poslednji put je bio u vlasništvu biznismena Jean-Louis Noisiez-a, koji je preminuo prošle godine.

Ostale Napoleonove memorabilije iz kolekcije Noisiez takođe su bile u bloku, uključujući medalju Legije časti i par srebrnih mamza u vlasništvu Napoleona.

Konačna cena šešira, uključujući sve troškove, bila je više nego dvostruko veća od procenjene od 600.000 do 800.000 evra, i skoro četiri puta veća od rezervne cene, saopštila je aukcijska kuća sa sedištem u Fontenblou, južno od Pariza.

Veruje se da je Napoleon posedovao oko 120 takvih šešira ukupno tokom 15 godina, od kojih je većina sada izgubljena.

'Šešir sam po sebi predstavljao je imidž cara', rekao je za AFP stručnjak za aukcijsku kuću Žan-Pjer Osenat uoči prodaje.

Napoleon je nosio ovaj šešir sredinom svog carskog vremena, prema aukcijskoj kući izveštava France24.



Za razliku od većine drugih oficira u to vreme, Napoleon je svoj šešir nosio postrance, što mu je dalo jasnu siluetu koju su njegove trupe lako prepoznale u borbi.

Napoleon je postao istaknut tokom Francuske revolucije, postavši ključna figura u revolucionarnim ratovima. Služio je republici kao prvi konzul, a krunisao se za cara 1804.

Prognan je 1815. nakon što je izgubio bitku protiv britanskih i pruskih snaga kod Vaterloa.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Screenshot/X