Jerinić poziva na sabornost za spas Dodika i Petrovića


10.02.2024 18:05


On je naglasio da svi u Republici Srpskoj treba da znaju da je pravosuđe u BiH zavisno, poslušno i odano samo određenim centrima moći, te da su procesi protiv Obrena Petrovića i Milorada Dodika lekcije disciplinovanja srpskog naroda.



- Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da je kao prvi čovjek jednog od najmultikulturalnijih gradova u BiH ponosan što je Doboj primjer grada suživota, uvažavanja i poštovanja, ali je veoma tužan što to nije slučaj i sa Sarajevom.

"Već dugo vremena, a posljednjih dana posebno je izraženo da nam iz Sarajeva stižu osude, prijetnje po život i pozivi na linč pojedinim funkcionerima iz Republike Srpske. Čak imamo i informacije o pripremi atentata na predsjednika Republike Srpske. Ono što je najporaznije je činjenica da iz drugog entiteta nema bilo kakve osude", istakao je Jerinić za Srnu.

On je ukazao da svi ćute i na činjenicu da su posječena stabla ispred Suda BiH i to baš u vrijeme kada se vodi montirani, politički postupak protiv predsjednika Republike Srpske.

"Javnost preko noći utihnu na tu informaciju. Niko se ne oglašava, šta je razlog, zašto nema bar pokušaja nekog razumnog objašnjenja", upitao je Jerinić.

Podsjetivši da i opozicioni predstavnici iz Republike Srpske ćute, Jerinić je rekao da vjerovatno čekaju u ćošku da zapad osudi Milorada Dodika, a njih stavi na pijedestal.

"Žive u teškoj iluziji, jer riješiti se Milorada Dodika ne znači dobiti predsjedničku fotelju, to znači pokloniti Republiku Srpsku. Milorad Dodik je volja srpskog naroda i to treba poštovati, ako poštujemo Republiku Srpsku i dejtonsku BiH. Opozicija mora da zna da ni Sarajevo, niti zapadne ambasade neće birati predsjednika Republike Srpske, već narod koji tu živi", istakao je Jerinić.

On je rekao da su prevelike žrtve date za Srpsku i zato srpski narod ne smije pokleknuti pred nedemokratskim, nepravnim i montiranim političkim procesima i naglasio da su sabornost i okupljenost srpskog naroda sada potrebni više nego ikada.

"Doboj je grad koji je osjetio sankcije visokih predstavnika, smjenjivanja, javna linčovanja, čak i danas trpi razne udare. Zapad nas kažnjava jer smo kao odgovorni ljudi ujedinili srpske stranke i napravili simbiozu, nikad viđenu do sad. Zato se vodi i montirani proces protiv Obrena Petrovića", rekao je Jerinić.

On je naglasio da svi u Republici Srpskoj treba da znaju da je pravosuđe u BiH zavisno, poslušno i odano samo određenim centrima moći, te da su procesi protiv Obrena Petrovića i Milorada Dodika lekcije disciplinovanja srpskog naroda.

"Republika Srpska nema cijenu, imovina pripada entitetima, a srpski narod mora biti sabran i okupljen - to su stavovi koji su dijelu međunarodne zajednice neprihvatljivi, zato nam sude bez zakona i osnova i zato sve rade da nas ukinu i naprave unitarnu BiH", zaključio je Jerinić.



Izvor: Srna
Foto: Agencije