Putin položio zakletvu i započeo novi mandat


07.05.2024 11:28


Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je danas u Moskvi zakletvu za svoj šestogodišnji predsednički mandat. 



„Zaklinjem se da ću, prilikom vršenja ovlašćenja predsednika Ruske Federacije, poštovati i štititi prava i slobode čoveka i građanina, poštovati i braniti Ustav Ruske Federacije, štititi suverenitet i nezavisnost, bezbednost i integritet države i verno služiti narodu“.

Na ceremoniji se nalazi veliki broj učesnika specijalne vojne operacije.

Na sam događaj je pozvano oko 2.600 ljudi, a među zvanicama na ceremoniji inauguracije je i glumac Stiven Sigal.

Nakon položene zakletve Putin se zahvalio Rusima u svim regionima, svima koji se sada bore za Otadžbinu.

"Obraćam se svakom građaninu Rusije. Samo što sam izgovorio zakletvu, a tu je suština predsedničke funkcije - služiti narodu i štititi Rusiju, to je čast, obaveza i sveti dug", rekao je on i poručio građanima da će o sudbini zemlje odlučivati sami.

"Uveren sam da ćemo dostojanstveno proći kroz ovaj težak, prekretnički period i postati još jači“, dodaje. "Uveravam vas da će i ubuduće interesi, bezbednost naroda Rusije za mene biti iznad svega", rekao je Putin i dodao da se veliki ciljevi mogu ostvariti samo zajedno sa narodom.

Rezultati njegovog rada u okviru novog predsedničkog mandata zavisiće od jedinstva čitavog društva, naglasio je Putin i dodao da će činiti sve što je u njegovoj moći da opravda poverenje Rusa.

U toku svog govora dotakao se i Zapada i istakao kako Rusija ne odbija dijalog sa njima.

"Mi ne odbijamo dijalog sa zapadnim državama. Izbor je njihov: da li i dalje nameravaju da koče razvoj Rusije, da nastave politiku agresije, pritisak na našu zemlju koji ne prestaje godinama ili će tražiti put ka saradnji i miru", naglasio je Putin.

Rusija je, prema njegovim rečima, spremna da jača dobre odnose sa većinom zemalja sveta.

"Bili smo, a i sada smo otvoreni za jačanje dobrih odnosa sa svim zemljama koje u Rusiji vide pouzdanog i poštenog partnera. I to je zaista većina u svetu", naveo je on.

Putin je završio govor rečima da je uveren u pobedu Rusije.

Podsetimo se, predsednički izbori u Rusiji održani su od 15. do 17. marta i prema njihovim rezultatima aktuelni predsednik Vladimir Putin osvojio je čak 87,28 odsto glasova.



Izvor: Kurir
Foto: Agencije