" />   " />   " />


Prazna kasa: Vlada duguje poljoprivrednicima 70 miliona KM


08.05.2024 10:56


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dužno je poljoprivrednicima u Srpskoj oko 70 miliona maraka po osnovu podsticaja iz prošle i ove godine. 

 


Vlast u Srpskoj na sve strane se hvali kako je obezbijedila rekordan agrarni budžet od 180 miliona maraka, ali ne spominje da ne ispunjava preuzete obaveze po tom osnovu.

Iako je prošlo četiri mjeseca u ovoj godini, korisnici podsticaja i dalje čekaju novac za prošlu, što je potvrdio i resorni ministar Savo Minić.

„Dug je oko 70 miliona maraka. Ogroman novac je isplaćen za afričku kugu svinja, a dinamika nije onakva kakva je bila kada je budžet bio 70 miliona maraka. On je sada mnogo veći“, kazao je ministar.

Dodao je da je svjestan da poljoprivrednici čekaju na svoj novac i isplatu, ali i tvrdi da postoji i razumijevanje sa njihove strane.

Ova izjava ministra potvrđuje da je Republika Srpska u ogromnim finansijskim problemima i da ne može redovno servisirati svoje obaveze, iako ministarka finansija Zora Vidović pokušava da javnost ubijedi u suprotno.

Nedavno smo objelodanili da je zbog dugovanja obustavljena gradnja parking garaže kod UKC-a, a u pitanje je dovedena i gradnja onkologije zbog milionskih dugova prema izvođaču radova.

Pored ovih, stižu i novi problemi za budžet Srpske. Naime, Srpska je izgubila arbitražni spor sa slovenačkim „Vijaduktom“ kojem će morati isplatiti 90 miliona KM odštete.



Izvor: Capital
Foto: BN