CIK BiH: Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske (video)


27.10.2022 15:14


Predsjednik CIK Suad Arnautovic saopštio je da je ponovnim kontrolnim brojanjem glasova potvrđeno da Milorad Dodik ima najviše glasova za predsjednika Republike Srpske.



Novi potpredsjednici Republike Srpske su Ćamil Duraković iz reda bošnjačkog naroda i Ivan Begić iz reda hrvatskog naroda.

Izvještaj Glavnog centra za brojanje podržalo je šest članova CIK-a, a protiv je bila Vanja Bjelica Prutina.

Vlado Rogić je podsjetio da je glasao protiv kontrolnog brojanja te da i dalje ima tu svoje mišljenje, ali da to nije razlog da se ne izglasa odluka.

Ahmet Šantić je kporučio da je integritet izbora doveden u pitanje.

Član CIK-a Željko Bakalar kazao je da je Glavni centar za brojanje uradio ogroman posao. Za izvještaj je rekao da je više baziran na statistici nego na prijedlogu mjera.

"Ne želim uputiti uopšte kritiku Glavnom centru za brojanje, jer ljudi rade danonoćno. Zamolila sam ih da dopune izvještaj, jer smatram da ovo nije dovoljno", kazala je Irena Hadžiabdić.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina je kazala da nije zadovoljna izvještajem, koji, kako kaže, ne daje odgovore na ključna pitanja.

"Imaćemo izvještaj kontrolora, koji je jasno rekao, da način pakovanja pokazuje da je riječ o sistemskoj zloupotrebi od članova biračkih odbora da bi se spriječilo ponovno brojanje. Neću stajati iza onih koji nisu radili svoj posao", dodala je Bjelica Prutina i naglasila da će glasati protiv izvještaja, u koliko se izvještaj danas stavi na glasanje.

"Analiza nevažećih listića pokazala je da ih je više nego što je prikzano. To znači da je broj nevažećih 20.670, a prema drugim kriterijima 15.080. A bilo je više od 21.000 i 16.840 po drugim kreterijima, dakle veći broj. To znači da bez adekvatne analize ovog izvještaja nije moguće. Ali to je odbijeno", poručila je.

Goran Mišković, direktor Glavnog centra za brojanje kazao je da CIK-u nisu dostavljene 62 vreće sa neiskorištenim listićima.

"Suočili smo se u problemima zbog nepropisnog pakovanja izbornog materijala. Nisu nam dostavljena 23 izvoda iz Centralnog izbornog popisa. Razlika u broju listića između listića dostavljenih OIK/GIK i Glavnom centru za brojanje u Banjaluci 1468, Brčko 418", kazao je Mišković.

Održana je 73. sjednica Centralne izborne komisije BiH na kojoj se razmatrao izvještaj Glavnog centra za brojanje i Glavne kontrole o obavljenom kontrolnom ponovnom brojanju glasova za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske.



Izvor: BN
Foto: BN