Litar mlijeka koštaće kao litar goriva


04.11.2022 09:32


Moguća nestasica i stalna poskupljenja mlijeka, uz najavu novog rasta cijena, već neko vrijeme trese cijelu BiH, javlja Večernji list BiH.



S cijenama koje idu na 2,5 po litri očigledno se ostvaruju najave proizvođača koji su još prije nekoliko mjeseci upozoravali kako BiH očekuju poskupljenja.

Najavili su da je vrlo izvjestan i novi rast cijena ovoga proizvoda, ali da ne treba isključiti ni mogućnost da će doći do nestašice što je, kažu farmeri, rezultat izostanka reakcije nadležnih.

Farmeri na gubitku

- Farmer sam već 20 godina, ali nikada teža i nikada neizvjesnija situacija nije bila kao što je to slučaj zadnjih pola godine - kazao je Emin Veladžić, vlasnik farme sa 120 grla stoke i predsjednik Skupštine Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USŽ-a.

Prema njegovim riječima, poskupjelo je apsolutno sve što je potrebno za sjetvu i prehranu stoke te da je mlijeko u posljednjih godinu dana poskupjelo i do 1,4 KM, a kod farmera za samo 15 feninga.

- Ide se prema tome da litra mlijeka stoji kao litra goriva. Međutim, javnost mora znati da nisu farmeri oni koji dižu cijene. Farmer za litru punomasnog mlijeka od 4,3 mliječne masti dobije maksimalno 85 feninga, dok je litra obranog mlijeka s 2,8 mliječne masti oko 2,5 KM - objasnio je za Faktor.

Kako su krenula ova poskupljenja, mlijeko je poskupjelo gotovo 100 posto, u novcu za marku do 1,4 KM, a farmer dobije svega 15 feninga - u svemu najviše zarađuju trgovci i prerađivači, kazao je.

Sve ovo su, kaže Veladžić, razlozi zbog kojih sve veći broj farmera odustaje od proizvodnje.

- Ljudi odustaju, ne isplati im se. Očekujemo da će do kraja ove i početkom iduće godine proizvodnja pasti i za 20 posto.

A to će, uz poskupljenja, značiti i nestašicu. Država nije ništa poduzela da bi farmeri nastavili raditi i opstati, kazao je istaknuvši kako prostoji problem i s jesenjom sjetvom.

- Federalna vlast nije učinila ništa kako bi se zasijalo više pšenice, imamo neka obećanja institucija u USŽ-u. Istina, posticaji su redovni, ali u vrijeme galopirajuće inflacije oni ne mogu pokriti troškove farmera. To utiče na to da imamo nestabilnu proizvodnju - podvukao je on.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženjam ljekara Republike Srpske, rekao je da mlijeka neće biti jer ga nema ko proizvoditi.

Objasnio je i koliko mljekari zarađuju od svake litre mlijeka od onih nešto više od 2 marke koliko građani plaćaju u maloprodaji.

Proizvodna cijena koja rezultira spremanjem, hranjenjem krave, mužnjom mlijeka i transporta u mljekari iznosi 0,96 feninga, a to je još i najviša cijena jer neko dobije i 0,70 feninga - istakao je.



Izvor: Večernji list
Foto: Ilustracija