Traži potpredsjedničko mjesto u Vladi


11.11.2022 08:53


Kako saznaje portal Srpskainfo, lider SP Petar Đokić je na sastanku tražio mjesto potpredsjednika Vlade RS. Međutim, da bi se udovoljilo toj njegovoj želji potrebno je mijenjati Zakon o Vladi... 



Iako su lideri vladajuće koalicije u Republici Srpskoj danas manje više sve dogovorili oko raspodjele fotelja u parlamentu manjeg entiteta, ostalo je još da se vidi kakav će tačno biti odnos snaga kada je u pitanju Vlada Republike Srpske.

Kako saznaje portal Srpskainfo, lider SP Petar Đokić je na sastanku tražio mjesto potpredsjednika Vlade RS. Međutim, da bi se udovoljilo toj njegovoj želji potrebno je mijenjati Zakon o Vladi jer prema važečem Zakonu vladu čine predsjednik i dva potpredsjednika s tim da predsjednik i potpredsjednici ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda.


S obzirom na to da je predsjednik Vlade iz reda srpskog naroda, dva potpredsjednika su iz reda druga dva naroda, odnosno hrvatskog i bošnjačkog.

Dodao je da su se svi učesnici današnjeg sastanka manje više složili oko raspodjele mjesta u budućem sastavu Vlade RS, ali da je Đokić rekao da mora prvo da organizuje partijski sastanak na kojem će se konsultovati sa kolegama iz stranke da li su saglasni s tim što je dogovoreno.

Đokić je takođe predložio da svaka stranka dobije “svoj kolač u vlasti srazmjerno glasovima koje je dobila na izborima” te da u slučaju da dođe do osipanja stranke, odnosno napuštanja od strane poslanika, to ne utiče na “dio kolača koji su dobili nakon izbora”. S ovim su se složili i ostali koalicioni partneri.

Da li će buduća Vlada RS zbog želja jednog od koalicionih partnera ubuduće imati tri potpredsednika ostaje da se vidi, ali to ne bi bilo prvi put da se na ovaj način udovoljava željama koalicije.

Podsjećamo, slično se prije nekoliko godina dogodilo i u NSRS kada je umjesto tri potpredsjednika uvedena funkcija i četvrtog.

Parlament Republike Srpske je inače, do saziva 2014.- 2018. godine imao tri potpredsjednika i to jednog iz najveće opozicione stranke, i po jednog Bošnjaka i Hrvata. Praksa četvrtog potpredsjednika je uvedena zbog slučaja "Stevandić".

Naime, Nenad Stevandić je 2014. godine u NSRS ušao kao poslanik SDS i ta stranka je dobila mjesto potpredsjednika ali ga je izgubila Stevandićevim napuštanjem stranke. Da bi bili zadovoljeni svi interesi mjesto potpredsjednika zadržao je Stevandić, a jedno je dobila SDS.



Izvor: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo