NJEMAČKA: Vozila koja se najviše kvare


14.11.2022 09:58


Pandemija virusa korona i inflacija su učinili svoje pa i vozni park u Njemačkoj stari. TÜV je pregledao ukupno 9.583.319 vozila u periodu od jula 2021. do juna 2022. U svim starosnim grupama (odnosno i starijima od jedanaest godina) 20,2 posto automobila je imalo značajne nedostatke (sistema upravljanja, kočenja, motora…), što je 2,3 procentna boda više nego prethodne godine.



Osim vozila koja su u prosjeku starija, stručnjaci iz TÜV SÜD-a takođe vide ograničene budžete domaćinstava kao razlog za smanjenje troškova održavanja i, kao rezultat toga, više nedostataka.
 
Ukupni pobjednik u TÜV izveštaju 2023. je Mercedes B-klase, dok je na začelju Dacia Logan, navodi Revija HAK.
 
Prvi put je prosječna starost veća od deset godina. Očigledno je da starija vozila postaju sve važnija za bezbjednost na putevima, a to pokazuje i povećana stopu kvarova. Stručnjaci TÜV SÜD zato ispituju vozila do jedanaest godina.
 
Što se tiče kvaliteta, ovaj put Mercedes B-klase zauzima prvo mjesto s prosječnom stopom značajnih nedostataka od samo 2 posto. Na drugom mjestu je GLC (2,3 posto). VW Golf Sportsvan/Plus je takođe na ovom nivou.
 
Audi Q3 je bio četvrti s 2,4 posto nedostataka. Na kraju tablice je ponovo Dacia Logan. Od malih vozila, treba pohvaliti Hondu Jazz i Mazdu 2 te Suzuki Vitaru.
 
Nakon jedanaest godina starosti vozila niti jedan od modela iz kompanija Mercedes-Benz, BMW i Audi nije na prednjim pozicijama, što je vjerovatno zbog njihove upotrebe kao službenih automobila s velikom kilometražom.
 
Prosečna E-klasa ima prosek od 176.000 kilometara. Ako kupujete polovni automobil u Njemačkoj i ovi podaci vam mogu biti putokaz.
 
Vozila sa najmanje grešaka:


Vozila sa najviše grešaka:

 

 



Izvor: Nezavisne
Foto: Nezavisne