Važno usklađivanje politika EU i Balkana prema Rusiji


12.05.2022 09:07


U saopštenju koje je izdala Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) izdato 12. maja, jutro nakon održane večere, navodi se da je šef evropske diplomatije pozdravio punu podršku partnera sa Zapadnog Balkana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) za rezolucije u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu. Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj (Josep Borrell) je ponovio da je u fokusu razgovora tokom neformlane večere sa liderima iz Zapadnog Balkana bio globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine i njenog naroda.

Takođe, naglasio je važnost kako EU i partneri sa Zapadnog Balkana mogu zajedno da se pozabave štetnim posledicama ovog rata na cene hrane i energenata i na regionalnu i globalnu stabilnost.

U saopštenju koje je izdala Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) izdato 12. maja, jutro nakon održane večere, navodi se da je šef evropske diplomatije pozdravio punu podršku partnera sa Zapadnog Balkana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) za rezolucije u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu.

"Visoki predstavnik (Borrell) je informisao o odgovoru EU u podršci Ukrajini, uključujući restriktivne mere EU koje imaju za cilj ograničavanje sposobnosti Kremlja da finansira rat. On je ponovio važnost usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike kao centralnog elementa evropskog puta", navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da su lideri regiona potvrdili svoju stratešku posvećenost evropskim integracijama i podršku regionalnoj saradnji.

EEAS je potvrdio da će tekući angažman EU na Zapadnom Balkanu biti nastavljen u ponedeljak, 16. maja, na predstojećem Savetu za spoljne poslove, kada će ministar spoljnih poslova EU imati punu tačku za diskusiju o situaciji u regionu.

Ovom susretu će prisustvovati ministri inostranih poslova iz država regiona, koji će sa evropskim kolegama održati neformalnu razmenu mišljenja.Izvor: BN/RSE
Foto: RSE