Proizvođači peleta najavili tužbe zbog zabrane izvoza


12.01.2023 08:37


Zabrana izvoza peleta koju je Savjet ministara BiH uveo prošle godine i dalje je na snazi, što je, kako tvrde proizvođači dovelo do katastrofalnog stanja u njihovim preduzećima. 



Zbog toga kako navode, mnogi gase svoje proizvodnje ovog energenta i zbrajaju štete, zbog čega su najavili tužbe protiv odlazećih ministara u Savjetu ministara BiH.

Zabrana izvoza peleta koja je i dalje na snazi dovodi nas na ivicu propasti, kategorični su proizvođači. "I kada 31. januara istekne zabrana izvoza ovog energenta", kaže Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH i dodaje:


"Pitanje je da li će imati kome da prodaju svoj proizvod, jer se u prethodnim mjesecima Evropa snadbjela peletom iz drugih zemalja - čak iz Indije i Južne Amerike". Zato najavljuju tužbe.

Država je, smatraju ekonomisti krajnje nepromišljeno uvela zabranu izvoza, što će ostaviti ozbiljne posljedice na domaće proizvođače.

Ministar spoljne trgovine Staša Košarac i tadašnji član predsjedništva BiH Milorad Dodik u prethodnim mjesecima su pominjali omogućavanje izvoza ovog proizvoda, međutim u decembru prošle godine odlazeći sastav Savjeta ministara BiH je na telefonskoj sjednici odbio ukidanje zabrane izvoza peleta zbog nepostojanja konsenzusa.



Izvor: BN
Foto: BN