Vozači smanjili upotrebu automobila zbog cijene goriva


12.05.2022 19:25


Trend naplate putarina i akciza na naftu i naftne prerađevine u Bosni i Hercegovini pokazuje kako su vozači smanjili upotrebu automobila u periodu enermnog rasta cijena goriva. Naime, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u ovoj godini, mjesečno u prosjeku po osnovu putarina prikuplja 48,1 milion KM, odnosno do kraja aprila je naplatila 192,4 miliona KM.

Taj prosjek je prošle godine bio značajno viši. Mjesečno su inkasirali 54,6 miliona pa su prihodi po ovom osnovu bili 655,6 miliona KM.

 

Ukoliko bi se ovaj tempo nastavio do kraja godine, pad prihoda bi bio preko 78,4 miliona maraka, pokazuje računica.

Slična situacija je i kod akciza, koje se u zavisnosti od derivata naplaćuju između 0,30 i 0,45 KM po litri.Od januara do aprila ove godine je naplaćeno 157,1 miliona KM ili 39,3 miliona mjesečno.

Prošle godine je situacija bila značajno bolja. Svaki mjesec je u prosjeku “ukapalo” 531,2 miliona KM, odnosno 44,2 miliona maraka.

 

Ako se trendovi ne budu mijenjali, na kraju 2022. po osnovu akciza će se prikupiti oko 471,6 miliona, odnosno nepunih 60 miliona maraka manje.

Zbirno gledano, BiH bi mogla da izgubi preko 138 miliona maraka po osnovu putarina i akciza.

Ovi podaci pokazuju i kako je član predsjedništva BiH Milorad Dodik imao pogrešnu percepciju kada je u pitanju korištenje automobila.

Naime, on je nedavno kazao kako na putevima vidi sve više automobila i sve veće gužve, iako se svi žale na skupo gorivo.

Međutim, sve ovo za sada se kompenzuje preko PDV-a, koji raste proporcionalno sa cijenama koje bukvalno divljaju.

Zbog toga su prihodi od indirektnih poreza za četiri mjeseca 2022. godine veći za 538 miliona maraka ili 21,82 odsto u odnosu na isti period prošle godine.Izvor: Capital
Foto: Ilustracija