Sa lica mjesta iz Turske: Užasne prizore smo zatekli (FOTO, VIDEO)


09.02.2023 11:09


Spasioci koji su iz Republike Srpske upućeni u Tursku radi pomoći ekipama koje tragaju za preživjelima ispod ruševina, svjedoče, ekskluzivno za BN TV, da su po dolasku, zatekli su užasne prizore nakon katastrofalnog zemljotresa. Raspoređeni su u gradu Kahranmanmarašu, gdje je i bio epicentar zemljotresa. 



Jedan od članova tima iz RS, načelnik Gorske službe spasavanja Bijeljina, Nenad Jovanović, rekao je za BN da je situacija dosta teška ali da se svi trude da maksimalno pomognu. Operacijom spasavanja koordiniše Uprava za vanredne situacije Turske (AFAD)

 

"Nalazimo se u koordinacionom centru AFAD-a, odakle se spasilačke ekipe šalju na teren. Ovdje dobijamo dnevne zadatke. Prioritet su ona mjesta gdje se čuju ljudi, čuju krici ili lupanje ispod ruševina, što znači da ima preživjelih. Danas u 12 sati idemo na teren sa ekipom AFAD-a.

Jovanović kaže da se tlo i dalje neprestano trese ali da su svi spasioci dobro.

 

"Mnogo je ljudi, mnogo je spasilačkih ekipa došlo sa strane, iz Francuske, Rusije, Kirgistana..baš ima dosta ljudi i jako je teško sve ovo iskoordinisati. Rano jutros smo imali dva manja potresa. S obzirom na to da spavamo u šatorima, dok se leži na zemlji to se baš osjeti ali nije ništa strašno, Bogu hvala svi smo dobro i niko od nas nema ni jednu ogrebotinu."

 

Do sada je ukupno 129 spasilaca iz BiH otputovalo u zemljotresom pogođenu Tursku. Federalna uprava civilne zaštite poslala je 42 spasioca, Gorska služba spasavanja FBiH 45, Gorska služba spasavanja Novi Grad Sarajevo 25, te još 22 pripadnika Civilne zaštite Republike Srpske.

Danas će ka Turskoj, iz Republike Srpske krenuti novi konvoj pomoći kopnenim putem.



Izvor: BN
Foto: BN/N.J.