Kažnjen jer je automobil popravio u BiH


17.03.2023 08:25


Vozač iz Hrvatske kažnjen je na hrvatskoj granici zbog ugrađenih dijelova u automobil nakon popravke vozila u BiH.Naime, muškarac koji je inače hrvatski državljanin boravio je u Bosni i Hercegovini na području Unsko-sanskog kantona tokom vikenda i tamo mu se desio kvar na vozilu.

"Puko mi je zupčasti remen i nisam mogao nastaviti vožnju jer to je veliki kvar na vozilu”, kazao je vozač za portal Gpmaljevac.com.

"Kako bi se mogao vratiti ja sam potražio majstora koji mi je popravio auto, nakon popravka mi je dao račun koji je iznosio 1660 KM, nakon par dana, 13. marta preko graničnog prijelaza Hrvatska Kostajnica krenuo sam kući. Dolaskom na granicu na pitanje carinika sam odgovorio da nemam ništa za prijaviti jer zaista nisam imao, ali on je našao u ladici račun kojeg nisam ni skrivao od popravka vozila, nisam ni znao da je veliki carinski prekršaj popravit auto da možeš nastaviti putovanje. I onda kreće 'igranka' kao da vozim drogu, a ne postavljene autodijelove koji su već i polovni jer su ugrađeni na vozilo", kazao je vozač.

U prekršajnom nalogu stoji da je kriv jer "nije podnio carinsku deklaraciju za ugrađene auto dijelove u osobni automobil, a kao dokaz je račun koji je pronađen u vozilu".

"Dakle, kažnjen sam što krijumčarim već ugrađene autodijelove koji su u tom trenutku polovni. Ukupna kazna je bila 481 euro sa troškovima", navodi šokirani vozač koji je najavio tužbu zbog ove kazne jer smatra da je neopravdana.

"Mnogi misle da sam tražio povrat poreza, a ništa ja nisam tražio jer povrat i ne mogu tražit od Hrvatske jer sam automobil popravljao u Bosni i Hercegovini. Znači carinik je u ladici ili pretincu našao račun popravka i tako je sve krenulu", dodaje on.Izvor: Nezavisne
Foto: Ilustracija