Jasno je kakvu politiku Srbija vodi u vezi BiH i Srpske (video)


14.04.2023 06:30


"Potpuno je jasno kakvu politiku Srbija vodi u vezi sa BiH i Republikom Srpskom. Stav predsjednika Srbije o tome šta mi možemo da radimo, a šta nećemo i oko čega ne možemo ni da pričamo je jasan." 



Rekao je ovo Vladimir Orlić, predsjednik Skupštine Srbije i potpredsjednik SNS-a odgovarajući na pitanje kako komentariše stav predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da u sklopu rješavanja pitanja Kosova i Metohije treba da se rješava i status Republike Srpske.

"Niko u ime predsjednika Srbije ne može da pravi nikakve paralele i niko ne treba da govori u ime Aleksandra Vučića. Stvari su jasne i po tom pitanju", jasan je Orlić.

Orlić kaže da razumije političku scenu u Republici Srpskoj i BiH, ali da Srbija vodi jasnu državnu politiku, te da je pitanje BiH jedno od onih na kojem se vidi principijelnost politike Srbije.

"Svi znaju koliko ljubavi imamo za Republiku Srpsku i naš narod koji ovdje živi ali poštujemo i uvijek ćemo poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svake zemlje, a to se odnosi i na BiH i Srpsku unutar BiH. Nikada nećemo govoriti drugačije jer na taj način čuvamo svoje državne pozicije i Kosovo i Metohiju", kategoričan je Orlić.

Na pitanje da li očekuje više od Sarajeva kada Srbija pruži ruku za saradnju, Orlić odgovara potvrdno ali smatra da je postalo pravilo u okruženju da se na pruženu ruku odgovara odbijanjem saradnje.

"Za sve nas je važno da na nečemu radimo zajedno jer samo tako možemo svi zajedno da budemo uspješniji. To je moguće, a najbolji pokazatelj je dobra ekonomska saradnja između Srbije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, uprkos teškoj istoriji odnosa. Vrlo smo ponosni što je ta inicijativa potekla iz Srbije", rekao je Orlić.

Takve inicijative, ističe Orlić, doprinose boljim političkim odnosima ali i odnosima između naroda i stvar su slobodne volje.

"Otvoreni Balkan je potpuno naša inicijativa, nema ucjene, blokada i omogućava nam uspješan rast. Zamislite tek kolike bi investicije bile ovdje ako bismo nastupali kao jedno veliko tržište, bez granica, gdje bi kapital investitora bio siguran. Svima bi nam svi zajedno bilo bolje, ali i svakome od nas pojedinačno", objašnjava Orlić.



Izvor: BN
Foto: BN