U BiH stiže 126 miliona KM, ko će dobiti novac EU?


20.04.2023 21:21


U BiH stiže 126 miliona KM pomoći EU već za nekoliko dana. U Republici Srpskoj i Brčko distriktu spremni za raspodjelu novca socijalno ugroženim kategorijama pogođenim energetskom krizom. U Fedearciji još ne znaju ni tačan broj porodica u stanju potrebe.



Opravdanje iz Federacije za veoma malo urađenog na implementaciji je zakonski okvir koji ne prepoznaje termin energetski siromašni građani. Kao da ne živimo u zemlji u kojoj je prema statistikama gotovo 50 % stanovništva na rubu siromaštva. Iz dosadašnjeg iskustva građani skeptični gdje će ovaj novac na kraju završiti.

A treba mnogima. Inflacija i energetska kriza osobe sa minimalnim primanjima dovele su do prosjačkog štapa. U Brčko distriku takvih je 12500 potencijalnih korisnika koji će dobiti oko 80 km. Nezadovoljni su raspodjelom jer nisu dobili adekvatan procenat broju stanovnika.

“Brčko prema popisu iz 2013 godine ima 83000 stanovnika, BiH 3,5 miliona. U procentu to je 2,37 % što je trebao biti ekvivalent. Mi smo ovom diobom dobili oko 500 000 evra, a trebalo je biti 1,6 miliona”, kaže Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko Distrikta.

“Kategorije ove prve kao što su korisnici novčane pomoći, korisnici dječijeg dodatka i boračke kategorije će biti po statusu uvrštene na spisak za korištenje ove pomoći, a lica preko 65 godina bez primanja i korisnici najniže penzije će se morati prijaviti na javni poziv”, kaže Vladimir Makarić, Ministarstvo za zdravlje i socijalnu politiku RS.

Iz EU poručuju da će vršiti serioznu kontrolu utroška sredstava što će biti i uslov za puštanje druge tranše.



Izvor: BN/N1
Foto: Arhiv