Dodik je ovaj put ozbiljan kada govori o otcjepljenju Republike Srpske


28.04.2023 06:59


Mislim da će Dodik ovaj put stati iza svojih riječi, rekao je diplomata i ekonomista Draško Aćimović u emisiji "Mat" BN televizije. 



"Milorad Dodik je dva puta u medijima u Srbiji, jednom i pred predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da imovina koja se nalazi u Republici Srpskoj pripada Srpskoj uprkos odluci Ustavog suda BiH te da će, ukoliko tako ne bude, Srpsku povesti u otcjepljenje od BiH. Mislim da će Dodik ovaj put stati iza svojih riječi", rekao je diplomata i ekonomista Draško Aćimović u emisiji "Mat" BN televizije.

Aćimović je ubijeđen da je Milorad Dodik ovaj put ozbiljan jer su geoplotičke okolnosti sada drugačije nego prije pet, šest ili osam godina kada je takve izjave davao, a koje su, kako je rekao, bile političke, odnosno, išle u pravcu populizacije njegovih politika.


"S jedne strane imamo rat koji bjesni na nekoliko stotina kilometara od BiH, skoro pola miliona mrtvih i ranjenih i uništene gradove, a bjesni i svjetski ekonomski rat. S druge strane, Dodik više politički ne može da porekne ono što je izjavio jer bi bio proglašen osobom koja ne govori istinu. On se sad nalazi na istorijskoj raskrsnici, gdje bira jedan od ta dva puta", smatra Aćimović.

Da li će mu to dozvoliti velike sile, pitanje je koje se logički nameće.

Aćimović odgovara da se u današnjoj situaciji svako brine samo za sebe, a da je Evropa zabrinuta što može doći do velikih nemira unutar čitave Evrope koja je puna špijuna ili vojnika koji su na njeno tle stigli zajedno sa migrantima ili izbjeglicama iz različitih područja.

"Velike sile nemaju ni vremena ni želje da se pretjerano zanimaju za BiH. Oni žele da BiH bude stabilna zemlja u kojoj stvari funkcionišu, iako smo svjedoci da u Bosni i Hercegovini sve ide u kontra smjeru, ističe Aćimović.

Na pitanje da li će Dodik imati podršku Srbije na putu ka otcjepljenju, Aćimović kaže da je predsjednik Aleksandar Vučić označen kao najvažniji lider u regionu, ali da je u veoma teškoj situaciiji jer je pod pritiskom i mora da pazi na svaki svoj potez.

"Vučić je lider Srba i predsjednik strateški izuzetno važne zemlje i možda najvažniji čovjek u tom dijelu Evrope. On pokriva cijeli ovaj region i na njega se računa jer je pokazao da je odmjeren, do sada nije dao nijednu teški izjavu, nijednu izjavu u pravcu rata, otcjepljenja ili bilo čega negativnog. U teškoj je poziciji jer Srbija ima veliki broj stranih investicija, koje su otvorile veliki broj radnih mjesta", naglašava Aćimović.

 



Izvor: BN
Foto: BN