Dodik da bi otišao kod Putina prvo pozove i pita Ameriku (video)


12.05.2023 06:44


Milorad Dodik ne bi mogao odlaziti u Rusiju kod Putina da mu to ne odobri Amerika", kazao je politički analitičar Branko Radun u emisiji "Mat" BN televizije. 



Komentarišući Dodikovu najavu da će 23. maja putovati u Moskvu kod Putina, Radun kaže da to ne može bez odobrenja Amerike.

"Ne možete da idete u Rusiju ako to ne odobre Amerikanci, da se ne lažemo, takva je situacija jer je Balkan američka interesna sfera. Ako želi nešto da uradi, naročito sad usred rata, ne može da ide u Rusiju bez odobrenja jer možda ne bi imao gdje da se vrati", kaže Radun.

Put u Moskvu, Radun objašnjava ovako:

"Neko iz Dodikovog tima nazove nekog u Vašingtonu i Londonu i kaže im da bi on da ide u Rusiju... Pitaju Vašington da li imaju neka pitanja za Putina, neki prijedlog, da li bi pristao da se povuče sa ovog ili onog mjesta, prosto da mu ispipaju puls i Dodik poslije toga odlazi kod Putina".

Prema njegovim riječima, i Putin zna da Dodik ne dolazi tek tako.

"I Putinu odgovara da mu neko dođe u ovoj situaciji kada se Evropa potpuno odvojila od Rusije kojoj nije samo uvela sankcije nego je eliminisala Ruse iz svega", kaže Radun.

On podsjeća da je Dodik doveden na vlast kao čovjek Zapada i kao jedini koji tada nije želio nezavisnost Srpske i ujedinjenje sa Srbijom.

On ima veze i jak lobi u centrima moći prije svega u Vašingtonu, ali i u Evropi ...

"BiH je protektorat Zapada i niko ne može da bude na vlasti ako u velikoj mjeri ne odgovara politici Vašingtona, Brisela i Berlina", kazao je Radun i dodao da je Dodiku dosta pomogao i Izrael da ostane na pozicijama koje je imao, a Rusi su uvijek bili prisutni zbog novca i investicija.

 



Izvor: BN
Foto: BN