Skandal: Čistačica pomagala hirurgu pri operaciji


26.05.2023 09:40


Bolnica u Nemačkoj otkrila je da je hirurg koristio pomoć jedne od bolničkih čistačica da mu pomogne pri amputaciji nožnog prsta pacijenta. Allgemeine Zeitung navodi da se incident dogodio još 2020. godine,ali tek je sad izašao u javnosti, kada je dotični hirurg otpušten sa svog mesta u Medicinskom centru Univerziteta u Majncu. 



Lokalni list nije potvrdio da li je čistačica otpuštena iz bolnice u Majncu. Srećom, procedura nije dovela do komplikacija za pacijenta. Bolničke vlasti su potvrdile da je čistačica držala pacijentovu nogu i dala bris hirurgu.

Obično se takva rutinska procedura može obaviti samostalno, međutim hirurg je izabrao pomoć čistačice uprkos operaciji koja se odvija sredinom popodneva u medicinskoj ustanovi prepunoj lekara.

Pacijent, koji je bio podvrgnut operaciji u lokalnoj anesteziji, postao je nemiran dok se hirurg pripremao da mu ukloni mali prst.

Pošto su mu prsti postali nemirni, hirurg je pozvao čistačicu, mladu ženu, da mu pomogne dok se hirurg spremao da ukloni prst. Žena nije imala nikakvu medicinsku obuku.

Operaciju su trebalo da izvedu dva lekara, međutim jedan od lekara je pozvan na hitnu intervenciju kao pomoć drugom lekaru.

Izvršni direktor bolnice Norbert Fajfer rekao je za Algemajne cajtung da je hirurg odlučio da nastavi sa prilično rutinskom procedurom uprkos tome što nije imao adekvatnu podršku kada nije bio dostupan kvalifikovani asistent.

Ali, umesto da se hirurg izvuče sa lukavim rešenjem, čistačica je primećena u operacionoj sali sa krvavim zavojima od gaze u ruci.

Da stvar bude još gora, hirurga i čistačicu uhvatio niko drugi do jedan od direktora bolnice. Fajfer je naglasio da univerzitetska bolnica duboko žali zbog “pojedinačnog lošeg ponašanja i neuspeha specijaliste i višeg lekara”.

“To nije trebalo da se desi“, rekao je on, pre nego što je potvrdio da je lekar specijalista raskinut radni ugovor nakon suđenja pred sudom za rad.

Fajfer je od tada uveravao javnost da je Univerzitetska medicina u Majncu veoma posvećena bezbednosti pacijenata, sa oko 700.000 pacijenata koji se leče u ovoj ustanovi svake godine. Pacijent nije povređen na bilo koji način, oblik ili formu, naglasio je Fajfer.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Pixabay/Ilustracija