STATISTIKA: Gdje žive žene sa najvećim grudima


30.05.2022 11:00


Nedavno je objavljena statistika World Population Reviewa o prosječnoj veličini grudi žena iz zemalja širom svijeta. Najbolji način za određivanje prosječne veličine grudi u nekoj zemlji je skupljanje podataka o broju i veličinama grudnjaka koji su prodani u određenom vremenskom periodu. Na spisku zemalja sa ženama s najvećim grudima na svijetu našla se i Bosna i Hercegovina.



Ali, brojke nisu statične, već se mijenjaju jer veličina ženskih grudi nije konstantna i često varira zavisno o ženinom menstrualnom ciklusu, je li se udebljala ili smršala, te je li trudna ili doji. Tako da ni popis nije ‘upisan u kamenu’.
 
Prema objavljenoj mapi kombinacije najvećih grudi i prosječnog indexa tjelesne mase, prve su u SAD, a slijede Ujedinjeno Kraljevstvo, Venecuela, Kolumbija, Švedska, Holandija, Kanada, Gruzija, Australija, BiH i Švedska.
 
Prema ovom parametru, prosjek u Bosni i Hercegovini je korpa B  i indeksom tjelesne mase 25,3.
 
U istraživanju se ističe da podaci ne uključuju sve zemlje svijeta. Norveška je izostavljena, ali da je na spisku bila bi u prvih 10.
 
“Najveće grudi koncetrisane su u Evropi i SAD, dok su najmanje u zemljama Afrike i jugoistočne Azije. Stručnjaci sugerišu da je to uglavnom zbog genetike, jer su žene u ovim regijama uopšteno manje, a vode i aktivniji način života”, navodi se u istraživanju.


 
Podaci drugog istraživanja i drugačiji redoslijed



No, prema podacima World Data koji su objavljeni početkom aprila, redoslijed je drugačiji i prva je Norveška, a slijede Luksemburg, Island, SAD, Ujedinjeno Kraljestvo, Venecuela, Kolumbija, Švedska, Holandija i Kanada.
 
Najmanje korpe nose žene u Vijetnamu, a zatim slijede one u Bangladešu, Kambodži, Nepalu, Kongu, Burmi, Filipinima, Srednjoj Africi, Indoneziji i Šri Lanci.
 
Prema istim podacima World Data, Hrvatska je 20. na spisku s prosječnom veličinom korpe B i prosječnim indeksom tjelesne mase 26.9., Mađarska je na 22. mjestu isto s B korpom i indeksom 26.6, a Albanija je na 23. mjestu s prosječnom veličinom korpe B i masom 26.4.  Crna Gora je na 33. mjestu s prosječnim korpama A-B i prosječnim indeksom tjelesne mase 26.2, a na 57. mjestu je Srbija s prosječnom veličinom korpe AA-A i prosječnim indeksom tjelesne mase 25.7. BiH se ne navodi na ovoj listi.



Izvor: World Population Review
Foto: Pixabay