Petković: Kurti želi rat u regionu!


17.06.2023 10:02


"Sve je u Kurtiju i njegovoj ludoj glavi i potezima kojima želi da zapali ceo region. Krajnje je vreme da neko urazumi Kurtija jer je namera da izazove rat i zapali ne samo sever već ceo region. Reč je o piromanu koji hoće da izazove rat u regionu", rekao je Petković.



Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković Izjavio je danas da Beograd čini sve što je u njegovoj moći da sačuva mir, ali da to više ne zavisi od Srbije.
On je na konferenciji za novinare pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, jer ako se to ne desi nema više o čemu da se priča.

 "Sve je u Kurtiju i njegovoj ludoj glavi i potezima kojima želi da zapali ceo region. Krajnje je vreme da neko urazumi Kurtija jer je namera da izazove rat i zapali ne samo sever već ceo region. Reč je o piromanu koji hoće da izazove rat u regionu", rekao je Petković.

On je kazao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas nastaviti razgovore sa američkim i evropskim zvaničnicima.
Govoreći o poslednjim dešavanjima na severu Kosova i Metohije, Petković je rekao da su Rosu specijalci iz južnog dela Kosovske Mitrovice ušli sa 30 oklopnih vozila i maltretirali grad.

Petković je pokazao i fotografiju na kojoj se vidi kako je Kurti mapirao delove Kosovske Mitrovice.

"Napravili su bezbednosni prsten, imali punktove po obodima gde su maltretirali, pretresali ljude i psovali. Ova noć je bila pravi pakao, bilo je gore nego da je uveden policijski čas, ovde se radi da Kurti sve vreme provocira i želi sukobe i rat. Tokom jučerašnjeg dana i noćas Kurtijeva policija je pokušala hapšenje u Bošnjačkoj mahali, pa dva brata, pa su jurili Lunetovog druga, to je trajalo celu noć", rekao je on.

Kako je rekao od jutros su oklopna vozila zamenjena škodama, ali su i dalje prisutni specijalci sa dugim cevima.

"Ima ih i u civilu, Rosu policija, koriste automobile sa srpskim registarskim tablicama da bi bili manje uočljivi i traže Srbe koje će da uhapse po severu", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima Kurti je juče od ranog jutra spremao novu provokaciju ne bi li međunarodna zajednica okrivila Beograd ili Srbe.

"Krasnići je tokom smene policije na prevaru ušao u zgradu opštine gde je trebalo da dočeka nove lažne odbornike i direktorte. Naš narod je burno ali mirno reagovao, došli su do ulaza, ali su se na molbu Kfora povukli, nakon toga pokušano je hapšenje još Ivana Miladinovića, a nakon toga je uhapšen Nemanja Vlašković (33)  nakon čega je Svečlja objavio fotografiju gde je označio da je maskirani momak Vlašković i da se hapsi zbog 29. maja i napada na albansku novinarsku ekipu", rekao je Petković.

On je pokazao fotografiju koju su Vlaškovićevi prijatelji i porodica poslali i gde se vidi da Nemanja stoji na kraju i mirno posmatra šta se događa i nema veze sa  maskiranim čovekom.

"Reč je o propagandi i Svečlje i Kurtija i uhapšen je bez osnova još jedan nevin čovek. Reč je o momku bez kriminalnog dosijea, treće je dete u porodici privrednika. Svi ga samo hvale. On se i dalje nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice", rekao je Petković.

Petković je rekao i da su ga šokirala saopštenja SAD i Velike Britanije u kojima traže da se puste trojica pripadnika tzv. Kosovske policije koji su uhapšeni u centralnoj Srbiji.

"A niko ne pominje da je neophodno da se puste nevini Srbi. O kakvom je licemerju reč. Ne odlučujemo mi jer je pokrenut pravni postupak, mi smo pravna država. O tome tužilaštvo i sud odlučuju ne u ambasadama. Apsolutna je laž da se Beograd loše odnosi prema njima, da im se ne daju lekovi, da se maltretiraju. Priština kada to govori polazi od sebe, jer maltretira uhapšene Srbe i prebijaju ih i ne smeju da ih puste jer su u podlivima.

Ovde nije reč o maltretiranju, mi smo ozbiljna država, radimo u skladu sa zakonom, svaki uhapšeni ima svoju sobu, primaju lekove, hranu i piće. Nisu u Hajatu, ali u odnosu na uhapšene Srbe ova trojica kao da su u For sizonsu. Prestanite da lažete, da tražite da se oslobode oni koji su sa dugim cecima upali na teritoriju Srbije, a pozabavite se Srbima koji su nevino uhapšeni, maltretirani, tuženi", rekao je on.

On je dodao i da poslednjih dana i nedelja nije ranjen nijedan Albanac, a da se hapse Srbi ako bace petardu ili kamenicu.

"A niko da se seti Dragiše Galjka, da li je neko odgovarao što je upucan sa dva metka sa leđa i što je pitanje da li će moći normalno da hoda", rekao je Petković.



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug