Razbijena velika organizacija za trgovinu drogom u BiH (video)


22.06.2023 12:12


Europol je podržao Bosnu i Hercegovinu u identifikaciji i razbijanju velike kriminalne mreže umiješane u trgovinu drogom i oružjem, pranje novca i korupciju. 



"U istragu, pokrenutu analizom Europola, učestvovali su sljedeći organi Bosne i Hercegovine: Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Granična policija i Državno tužilaštvo.

U istrazi su učestvovali i organi za provođenje zakona (Federalna kriminalistička policija) i pravosudni organi Njemačke", saopšteno je iz EUROPOL-a.

Istraga, pokrenuta 2021. godine, fokusirana je na aktivnosti kriminalne mreže koja se uglavnom bavi proizvodnjom i trgovinom drogom na Zapadnom Balkanu, EU i Južnoj Americi.

 

"Važni tragovi, koji su služili identifikaciji kriminalnih aktera, dobijeni su operativnom analizom šifrovanih komunikacija. Europol je podržao državne vlasti u razvoju njihovih istražnih aktivnosti tako što im je pružio važne uvide stečene iz komunikacije osumnjičenih putem šifriranih aplikacija Anom i Skaj, koje su uklonjene 2021. godine.

Razmjena informacija između različitih državnih organa otkrila je organizaciju velikih razmjera, rasprostranjenu na dva kontinenta i sa nekim članovima koji su bili na pozicijama u državnoj upravi Bosne i Hercegovine.

Dana 19. juna, kada je održan osmi dan akcije organizovane u okviru ove trogodišnje akcije, državne vlasti Bosne i Hercegovine uhapsile su šest osoba. Ovim hapšenjima broj osoba uhapšenih zbog povezanosti sa ovom organizovanom kriminalnom grupom popeo se na ukupno 38.

Uhapšeno je 38 osumnjičenih, od kojih je 8 na funkcijama u državnoj upravi Bosne i Hercegovine. Jedna visokotražena osoba uhapšena u Njemačkoj izručena je Bosni i Hercegovini. Zapljene uključuju preko 300 kilograma kanabisa, nekretnine i gotovinu ukupne vrijednosti preko 6 miliona evra", stoji u saopštenju.

Europol je podržavao operaciju od samog njenog početka analizom komunikacija koja je omogućila nacionalnim vlastima da identifikuju osumnjičene i otkriju njihove kriminalne aktivnosti. Europol je omogućio razmjenu informacija, kao i koordinirane i finansirane operativne sastanke.

Paralelna operativna analiza Europola, dostavljena u obliku obavještajnih paketa, rasvijetlila je posljedice i uticaj kriminalne mreže.

Europol je pružio podršku državnim vlastima tako što je angažovao stručnjake na terenu kako bi istražiteljima pružili analitičku podršku i tehničku ekspertizu u realnom vremenu.

 



Izvor: BN
Foto: EUROPOL