MINISTARKA: Ništa sporno što SNSD edukuje prosvjetare


23.06.2023 06:37


Nakon što je predsjednik banjalučkog SNSD-a Vlado Đajić najavio edukaciju prosvjetnih radnika, pitali smo i resornog ministra i samog Đajića šta to znači i da li su svjesni da je to miješanje jedne stranke u posao državne institucije? 



Politika i zapošljavanje po osnovu stranačke pripadnosti odavno su prisutni u svim institucijama u Srpskoj. Čini se da zbog toga ni najava SNSD-a o edukaciji učitelja i nastavnika nije ništa neobično, čak ni resornom ministru.

„SNSD je velika stranka u okviru svog djelovanja bavi se raznim segmentima između ostalog i obrazovanje kultura i niz drugih stvari. To što oni rade spada u red njihovih aktivnosti nikako to ne smatram da su neki paralelni sistemi niti da može uticati na obrazovni sistem Republike Srpske“, kaže Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture RS.


Vlado Đajić, direktor UKC i predsjednik gradskog odbora SNSD-a, koji je prvi i najavio otvaranje partijske škole za učitelje i nastavnike, nije želio da odgovori na naše pitanje da li jedna stranka može da edukuje prosvjetne radnike i kako planiraju provoditi nastavu.

„Ne bih o tome imate, sutra press pa ćemo o tome“, kaže Vlado Đajić, predsjednik gradskog odbora SNSD-a.

Stručno usavršavanje nastavnika, vaspitača, direktora i stručnih saradnika, kao i grupni savjetodavni i instruktivni pedagoški rad, u isključivoj su nadležnosti Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Nameće se pitanje, da li je to onda svjesno uplitanje politike u nadležnosti državnih institucija urušava obrazovni sistem u Republici Srpskoj.

 



Izvor: BN
Foto: Srna