Prigožin zaprijetio da će krenuti na Moskvu


24.06.2023 07:22


Šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin u osvetničkom pohodu je na ruski vojni vrh a generale Vladimira Putina nazvao je "zlom koje se mora zaustaviti", nakon što je, kako tvrdi, Rusija bombardovala baze njegove vojske. 



Prigožin kaže da su njegove snage preuzele kontrolu nad svim vojnim lokacijama u Rostovu na Donu. Šef Vagnera u novoj videoporuci kaže da su sve vojne lokacije u tom ruskom gradu pod kontrolom njegove grupe.

U snimku objavljenom na Telegramu Prigožin kaže i da se on i njegovi ljudi nalaze u vojnom stožeru južnog okruga u Rostovu na Donu i ističe da to ne ometa rusko sprovođenje onoga što nazivaju "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.


Internetom kruži snimak za koji se tvrdi da prikazuje Prigožina unutar ruskog južnog vojnog stožera u Rostovu na Donu.

U videu Prigožin kaže da će njegove trupe blokirati grad i krenuti dalje prema Moskvi, osim ako im dođu šefovi odbrane Sergej Šojgu i Valerij Gerasimov, javlja BBC.

Inače, Prigožin je nešto ranije poručio je da su njegovi borci i on spremni da umru za domovinu i oslobađanje ruskog naroda od aktuelnog vojnog vođstva.

"Spremni smo da umremo, svih nas 25.000", rekao je Prigožin u novoj audio poruci na Telegramu.

 

Prigožin tvrdi da su njegovi borci oborili ruski vojni helikopter

 

Prigožin je objavio u novoj audio poruci na Telegramu da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

"Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Vagnerove jedinice", rekao je Prigožin, ali nije otkrio gde se to navodno dogodilo. AFP nije mogao da proveri Prigožinovu tvrdnju.

 


Pojačane mjere bezbjedosti u Moskovskoj oblasti

 

Na području Moskovske oblasti protekle noći su pojačane mere bezbjednosti, a situaciju prate agencije za sprovođenje zakona i Federalna služba bezbednosti (FSB), izjavio je guverner te oblasti Andrej Vorobjov.

"Moguće su dodatne provere na putevima u južnom pravcu, s tim u vezi, molim vas da se uzdržite od putovanja ličnim prevozom na jugu Moskovske oblasti, pre svega za granice regiona", napisao je Vorobjov na svom Telegram kanalu.

Oglasio se i načelnik okružne administracije u Aksajskom okrugu Rostovske oblasti Konstantin Domorovski, koji je saopštio da su svi javni događaji otkazani.

"U vezi sa trenutnom situacijom i brojnim zatvaranjima puteva, molim vas da ne izlazite van naselja u kojima živite, osim ako to nije neophodno", rekao je on.

Snimci s društvenih mreža prikazuju oklopna vozila na ulicama glavnog grada Rusije.

 



Izvor: Kurir
Foto: Twitter