Ugasio frižider i uništio 25 godina istraživanja


28.06.2023 11:48


Čistač je ugasio laboratorijski frižider sa uzorcima i uništio 25 godina „revolucionarnog“ istraživanja. 



Čistač u jednoj američkoj laboratoriji uništio je decenijsko istraživanje tako što je ugasio laboratorijski frižider u kom su se nalazili ključni uzorci, jer ga je iritiralo pištanje koje je ukazivalo da se čeka na popravku uređaja.

Uzorci uskladišteni na –80°C bespovratno su uništeni. Laboratorija za milion dolara štete tuži kompaniju „Daigle Cleaning Systems“ koja je poslodavac čistača Džozefa Heringtona, navode advokati.

Kompanija je 2020. godine, kada se desio incident, za 1,4 miliona dolara imala ugovor da čisti prostorije Politehničkog instituta „Renseler“ iz Troje u državi Njujork.

 

Istraživanje o fotosintezi, koje je predvodio profesor K. V. Lakšmi, imalo je potencijal da bude „revolucionarno“ u poboljšavanju tehnologije i razvoju solarnih panela.

Nekoliko dana pre nego što je frižider ugašen, alarm se oglasio kako bi uzbunio da je došlo do skoka temperature od tri stepena. Iako je fluktuacija mogla da bude katastrofalna, profesor Lakšmi je procenio da ćelijske kulture i uzorci nisu ugroženi.

Zbog kovida nije mogla da se organizuje popravka barem nedelju dana.

U međuvremenu, na frižider je okačen znak: „Frižider pišti jer je u režimu za popravku. Molimo vas da ga ne pomerate ili gasite iz struje. Nije potrebno čišćenje u ovom delu.“

Osim toga, bilo je i obaveštenje da može da se pritisne dugme da se pištanje ugasi na 10 sekundi ako je potrebno.

Nekoliko dana nakon što je frižider počeo da se oglašava, čistač je okrenuo prekidač na koji je bio nakačen i frižider.

Većina uzoraka koje je trebalo držati na –80°C su „kompromitovani, uništeni ili se ne mogu više povratiti, zbog čega je uništeno istraživanje duže od dvadeset godina“.

Temperatura je porasla za pedeset stepeni na oko –30° pre nego što su naučnici otkrili šta se dešava.

 



Izvor: RTS
Foto: rpi.edu/Ilustracija/RPI