Težak udarac za Putina: Uhapšen ruski general


29.06.2023 04:34


Dva izvora bliska ruskom Ministarstvu odbrane potvrdila su za The Moscow Times da je uhapšen general-potpukovnik Sergej Surovikin.



On je visoki komandant ruske vojske, prenosi Skaj njuz. Vest o hapšenju još nije zvanično objavljena.

Jedan izvor je rekao da je Surovikin stao na stranu Vagnerovog šefa Jevgenija Prigožina tokom pobune i da je kao rezultat toga bio "zgrabljen".

Ruski vojni blogeri ranije su preneli glasine o hapšenju Surovikina, koji nije viđen od subote.

Surovikin je navodno unapred znao za planove Jevgenija Prigožina da pokrene oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, objavio je ranije Njujork tajms pozivajući se na američke zvaničnike upoznate sa obaveštajnim podacima.

Navodno se sada istražuje da li je Surovikin pomogao u planiranju pobune koja se pretvorila u marš na Moskvu i postala najozbiljnija pretnja režimu predsednika Vladimira Putina za njegove 23 godine na vlasti.

Izvor Moskva tajmsa navodi da nije sasvim jasno da li je Surovikin bio svestan Prigožinove pobune.

- Nije se ponašao baš pokorno kad je dobio zadatak da pročita tekst pred kamerom i bio je previše hrabar prema rukovodstvu - navodi izvor i dodaje da se stiče utisak da je "Surovikin deo Prigožinove koalicije".



KO JE SUROVIKIN?



Zamenik komandanta združene grupe ruskih trupa u Ukrajini general Sergej Surovikin prethodno je komandovao Južnom grupom ruskih trupa tokom specijalne operacije u Ukrajini. Pre toga je predvodio ruske snage u Siriji, a učestvovao je u drugoj čečenskoj kampanji i u sukobu u Tadžikistanu.

Krajem prošlog septembra Surovikin je dobio titulu Heroja Luganske Narodne Republike.

Surovikin je u novembru 2017. godine imenovan za vrhovnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Pre toga od oktobra 2013. komandovao je trupama Istočnog vojnog okruga.



Izvor: Kurir/B92
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ