Noćašnji nemiri u Francuskoj: 994 hapšenja


01.07.2023 08:35


Prema poslednjem izveštaju francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, bilans četvrte noći nereda širom Francuske je 994 hapšenja, povređeno je 79 policajaca, a napadnuta je 31 policijska stanica i 11 kasarni žandarmerije. Kako prenosi BFM TV, zapaljeno je 1.350 vozila, kao i 234 objekta.



Do nemira i sukoba sa policijom došlo je nakon što je u utorak policajac ubio 17-godišnjaka.
Upravni sud je potvrdio da je u petak uveden policijski čas u "vrućem" pariskom predgrađu Klamar, kao i da postoji mogućnost za uvođenje sličnih mera i u drugim opštinama.

Sekretar regionalnog policijskog sindikata Alijansa u Marseju Rudi Mana opisao je "gerilske scene" tokom noćašnjih nemira", navodi BFM TV.
"Rezultati noći mogu se sažeti u jednu reč: apokaliptični. Imali smo scene gerilaske borbe u centru Marseja, severni okruzi su takođe bili pogođeni pljačkom, paljenjem vozila i kanti za smeće", izjavio je Mana. Dodao je da su policajci "u stanju neverovatne fizičke i psihičke iscrpljenosti".

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanin je u petak najavio mobilizaciju 45.000 policajaca i žandarma.
Policijsko ubistvo 17-godišnjaka, koji je identifikovan samo po imenu Nahel, pokrenulo je talas nezadovoljstva i proteste koji su se pretvorili u sukobe sa policijom širom Francuske.

 



Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug