Preminuo deda Đorđe Mihailović, čuvar 'Zejtinlika'


03.07.2023 08:34


Čuvar srpskog groblja 'Zejtinlik' u Solunu Đorđe Mihailović preminuo je danas u 96. godini, saopštio je danas srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić.



"Još jedna tužna vijest danas - u nedjelju u 17.30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar 'Zejtinlika', srpskog groblja u Solunu", naveo je Dačić na Instagramu.

 Mihailović je bio treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka, dodao je Dačić.

 "Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava!", poručio je Dačić.

Deda Đorđe je rođen 1. maja 1928. Bio je treća muška glava te srpske porodice iz Crne Gore koja više od 100 godina zadužuje Srbiju i Srbe.

"Istorija porodice Mihailović počinje sa mojim dedom, koji po završetku rata ostaje ovde, u Solunu. Deda Savo bio je prvi čuvar Zejtinlika, pa zatim moj otac i onda ja. Ceo život sam proveo na groblju" rekao je deda Đorđe svojevremeno za "Kurir".

Od 1961., po smrti oca, i sam je postao čuvar groblja.

"Dolazili su vojnici - veterani rata da zapale sveće svojim stradalim drugovima, braći, kumovima... Kasnije, kako su godine prolazile, a oni poumirali, počeli su da dolaze njihovi potomci" prisjećao se deka Đorđe.

Žalio je što Mihailovići više neće "pored junaka 'oditi". Sina, kako je govorio, bog mu nije dao. Kćerku ima ali je za posao čuvara, kako je govorio, potrebna muška snaga.

Tako se smrću čuvenog deda Đorđa završila jedna era, jer nema više Mihailovića koji bi mogli da ga na "Zejtinliku" naslijede.



Izvor: BN/Tanjug
Foto: I. Marinković