Cijene brašna u Srpskoj niže, nema jeftinijeg hljeba


06.07.2023 09:17


Iako su cijene brašna u Republici Srpskoj niže za oko 20 odsto, to nije smanjilo visoke cijena hljeba i pekarskih proizvoda. Pekari su, kako tvrde sagovornici "Nezavisnih novina", niže cijene brašna iskoristili da povećaju plate radnicima.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, rekao je za "Nezavisne novine" da su mlinari u posljednja dva mjeseca postepeno snizili cijene brašna za oko 20 odsto.

"U odnosu na prethodna dva mjeseca cijene su niže, odnosno vreća brašna je sada oko 25 KM, a bila je 30 maraka ili više", kazao je Kos.

Prema njegovim riječima, pojeftinjenje bi bilo i veće da mlinari nisu imali velike količine prošlogodišnjih zaliha.

"Mlinari imaju skupe prošlogodišnje zalihe, ali ako se ove godine nastavi nizak cjenovni nivo pšenice, onda je moguće da dođe do još većeg pojeftinjenja", kazao je Kos, dodajući da je ovo ostvarljivo samo ukoliko se prodaju stare zalihe.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS i vlasnik "Krajina klasa", te lanca pekara "Manja", ističe za "Nezavisne novine" da cijene brašna ipak nisu na tom nivou koji bi omogućio niže cijene hljeba i ostalih proizvoda.

"Da bi došlo do pojeftinjenja u pekarama, potrebno je da cijena brašna bude oko 0,50 feninga", rekao je Trivić.Izvor: Nezavisne
Foto: Pixabay/Ilustracija