Ukrajina je još bliže članstvu u NATO, stiže nova pomoć


11.07.2023 16:56


'NATO je dogovorio još pomoći Ukrajini kroz novac i vojnike. Sutra će biti sastanak sa Volodimirom Zelenskim. Uklonjen je MAP što znači da je Ukrajina još bliže članstvu u NATO, preskočila je sve obaveze koje imaju sve zemlje kao uslov za ispunjavanje da bi bile u NATO-u', naveo je Stoltenberg. 



Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je završnu press konferenciju za kraj prvog dana samita u Vilniusu u Litvaniji.

Kako javlja reporter BN-a, Stoltenberg je kazao da je na samitu izražena dobrodošlica Danskoj i Švedskoj kao novim članicama.

"NATO je dogovorio još pomoći Ukrajini kroz novac i vojnike. Sutra će biti sastanak sa Volodimirom Zelenskim. Uklonjen je MAP što znači da je Ukrajina još bliže članstvu u NATO, preskočila je sve obaveze koje imaju sve zemlje kao uslov za ispunjavanje da bi bile u NATO-u", naveo je Stoltenberg.

- Moramo se suočiti sa Rusijom i terorizmom, oko 300.000 vojnika je u pripravnosti za zaštitu i odbranu - dodao je.

Takođe, moramo da uložimo više u odbranu Ukrajine, kazao je Stoltenberg i dodao da su se danas obavezali da će svaka zemlja odvojiti 2 posto svog BDP za pomoć Ukrajini.

"Članice su se složile da šalju jaku poruku Ukrajini, podršku i priliku za članstvo. Francuska, Njemačka i Amerika će dodatno pomoći kroz vojnu snagu i vojne avione što daje jedinstvo", poručio je Stoltenberg.



Izvor: BN
Foto: BN