DOKAZANO: Vreli čaj bolje rashladi od sladoleda!


02.06.2022 08:09


Tokom perioda visokih temperatura vjerovatno ste u iskupenju da posegnete za hladnim pićem, međutim, da li ste pomislili na čaj?Iznenađujuće, ali topli napitci kao što su čajevi mogu da budu efikasniji. Studija iz 2012. koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Otavi bavila se uticajem ispijanja toplih napitaka na tjelesnu temperaturu. Rezultati su otkrili da topli napitak može da vas ohladi, ali samo u suvim uslovima.

 

"Ako pijete topli napitak, to rezultira manjom količinom toplote koja se skladišti u vašem tijelu, pod uslovom dodatnog znoja koji se proizvodi kada popijete topli napitak koji može da ispari", objašnjava dr Oli Džej, jedan od autora studije.

 

U suštini, kada popijete topli napitak, počinjete više da se znojite. Ako znoj može da ispari, on vas zapravo hladi. Iako znojenje može da bude neprijatno, to je suštinska tjelesna funkcija koja nam pomaže da se ohladimo. Kako znoj isparava sa površine vaše kože, on uklanja višak toplote pretvarajući vodu iz tečnosti u paru.Izvor: B92
Foto: Pixabay