Grad u Sloveniji uništio krovove, usjeve, automobile (FOTO)


25.07.2023 09:31


U još jednoj seriji nevremena, koji su sinoć i jutros pogodili Sloveniju, najviše su pogođeni zapadni deo zemlje i celjsko područje na istoku. 



Zbog nekoliko olujnih ćelija koje su pogodile Sloveniju u proteklih 12 sati, u pojedinim delovima Zapadne Primorske i Istočne Štajerske nema struje, prenosi STA.

Na području Slovenske Bistrice i Ptuja jutros je bez struje ostalo oko 1.800 korisnika, saopštila je kompanija Elektro Maribor.

Jedinica civilne zaštite Maribor prijavila je incidente tokom noći u sedam opština, uglavnom relativno manjeg obima, kao što su požari izazvani paljenjem instalacija, oštećenje krovova, klizišta i oboreno drveće.

 

Na području Celja takođe je došlo do nestanke struje i drugih oštećenja na lokalnoj infrastrukturi.

Bez struje je rano jutros bilo više od 1.500 korisnika, saopštio je Elektro Celje, a zatvoreni su pojedini putevi.

Zbog nevremena kasniće vozovi između Celja i Poljčana i između Jesenica i Nove Gorice, saopštile su Slovenačke železnice, upozoravajući na kašnjenja i međunarodnih vozova.

Teško je pogođen i severni deo Primorske, jak grad koji je padao oštetio je krovove, prozore i automobile, posebno u opštinama Miren-Kostanjevica i Renče-Vogrsko.

 

Snažni udari vetra čupali su drveće i rušili krovove na području Nove Gorice na zapadu, rečeno je STA u lokalnoj jedinici civilne zaštite.

Oko 6.000 korisnika u tom regionu jutros je bilo bez struje, a među brojnim incidentima je i evakuacija dece koja borave u kampu Lepena kod Bovca.

Nastavak nevremena ili jake kiše predviđa se tokom celog dana, a iz Agencije za životnu sredinu upozoravaju da postoje šanse za bujične poplave, posebno na severoistoku zemlje.

Za celu zemlju danas je na snazi narandžasto upozorenje, a na jugu postoji mogućnost i za popodnevnu oluju sa gradom. U sredu se u Sloveniji očekuje postepena stabilizacija vremena, navodi STA.

(Tanjug) Foto: 

 


Izvor: Tanjug
Foto: BN/Facebook