Projekat izgradnje TE Ugljevik III suspendovan


26.07.2023 11:16


Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, donijelo je 21. jula, Zaključak kojim se prekida postupak za izdavanje ekološke dozvole za projekat planirane termoelektrane “Ugljevik III”. 



Prekid upravnog postupka, koji se kod ovog Minstarstva vodi po zahtjevu privatnog subjekta “Comsar Energy Republiåka Srpska” d.o.o. Banja Luka, trajaće do odlučivanja Vrhovnog suda Republike Srpske, u postupku koji je pokrenulo ovo Ministarstvo.

Naime, Ministarstvo je podnijelo vanredni pravni lijek protiv presude Okružnog suda u Banjoj Luci kojom je u decembru 2022. godine, po tužbi Centra za životnu sredinu, sud poništio rješenje kojim se odobrava Studija uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat, zbog povreda međunarodnih izvora prava.

Međutim, iako postupak preispitivanja ove presude pred Vrhovnim sudom Republike Srpske u pravilu ne utiče na upravne postupke koji teku, Ministarstvo je odlučilo da prekine postupak izdavanja ekološke dozvole za TE “Ugljevik III” nakon poništenja Studije, te trećeg poništenja ekološke dozvole za isti projekat.

“S aspekta zaštite pravne sigurnosti, ovo je ispravna procesna odluka Ministarstva. Potrebno je da se zastane sa upornim odobravanjem projekta čija je zakonitost upitna jednako kao i njegova ekonomska opravdanost. Obzirom na novonastale pravne standarde, ali i standarde zaštite životne sredine i zaštite javnog zdravlja, u sredini koja je već oblikovana negativnim uticajem rada postojeće termoelektrane, odluka Ministarstva da zastane sa postupcima, barem privremeno, bila je neophodna odluka”, izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu.

Naime, u sudskom postupku koji je ranije okončan poništenjem Studije, odlučeno je o tzv. prethodnom pitanju za izdavanje ekološke dozvole, kao samostalnoj pravnoj cjelini. Nakon podnošenja tužbe protiv Studije, Centar je bez odlaganja podnio zahtjev kod Ministarstva da zastane sa izdavanjem ekološke dozvole.

Međutim, uprkos opasnosti od upuštanja u pravnu neizvjesnost, Ministarstvo je nastavilo sa izdavanjem ekološke dozvole za TE “Ugljevik III” — te konačno, iako je prvobitni zahtjev Centra bio odbijen, Ministarstvo postupak sada ipak prekida.

Ističemo da je, nakon sudskog poništenja Studije u decembru 2022. godine, ovo Ministarstvo ponovo izdalo rješenje kojim se odobrava Studija. Centar je u februaru 2023. godine, nakon višegodišnjih pravnih aktivnosti na ovom projektu, podnio tužbu i protiv novoobrene Studije. Ovaj upravni spor još uvijek nije okončan.

“Međutim, obzirom na prekid postupka za izdavanje ekološke dozvole, očekujemo da Ministarstvo, u slučaju sudskog poništenja Studije, postupi na isti način, tj. da donese zaključak kojim će prekinuti ponovno odobravanje Studije do odluke Vrhovnog suda. Ovo iz razloga što, kod trenutne situacije, eventualni nastavak postupka izdavanja ekološke dozvole nije moguć prije odluke ovog suda. Ovim je praktički realizacija projekta TE ‘Ugljevik III’ suspendovana do daljnjeg”, dodao je Skomorac.

 

 


Izvor: BN
Foto: Centar za životnu sredinu