'Trgovac u ratu, trgovac u miru'


28.07.2023 11:11


"Trgovac u ratu, trgovac u miru. Uvijek za svoj vlastiti interes, svoju porodicu, kumove, prijatelje. Patriotizam je preteška riječ za Milorada Dodika, koju nažalost nikad nije savladao i razumio njeno značenje. Ostali smo bez grba i himne, zabranili su nam da Srpsko Sarajevo zovemo njegovim imenom pod kojim je rođeno. On je ćutao", poručio je poslanik SDS-a Darko Berjan, komentarišući sarajevski dogovor SNSD-a, HDZ-a i Trojke. 



Nije to nikakav plan za deeskalaciju, ističe on, nego kapitulacija i trgovina nacionalnim interesima Republike Srpske za jednu ministarsku fotelju i 70 miliona KM za kuma.

"Pitaju me ovih dana da li se kajem što sam glasali za zaključne Narodne skupštine Republike Srpske da nema usvajanja zakona iz 14 prioriteta dok ne dobijemo Zakon o prestanku mandata stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH i dok taj sud ne bude radio po Ustavu, a ne po političkim direktivama stranaca i sarajevskih političara. Moj odgovor je: Ne kajem se! Naš glas nije bio glas za Dodika, niti smo veto podržali zbog Željke Cvijanović. Mi smo glasali za Republiku Srpsku i njenu dejtonsku poziciju! Glasao sam da sačuvamo Republiku Srpsku za koju su život dali moj otac i stric. Glasao sam da našoj djeci sačuvamo državnu imovinu i javna dobra koja pripadaju Republici Srpskoj. I ponovo bih glasao", naglasio je Berjan.

 

Srpska demokratska stranka je, podsjeća on, državotvorna politička stranka i tako će se ponašati i ubuduće.

"Žao mi je što je predsjedniku Republike Srpske bilo važnije istrgovati 70 miliona KM za kuma i ministarsko mjesto u Savjetu ministara, od toga da sačuva Republiku Srpsku i dignitet Narodne skupštine. Niko, pa ni on, nema pravo da gazi najveću zakonodavnu instituciju koju ova naša
Republika ima, niti da lične i partijske interese stavlja iznad Republike Srpske. Narod i država su uvijek pobjeđivali, a takvi su završili na sramnim stranicama istorije kao izdajnici", poručio je Darko Berjan.



Izvor: BN
Foto: Arhiva