Gori brod sa 3.000 Mercedes i BMW automobila


28.07.2023 11:36


Brod je nakon utovara u njemačkoj luci Bremerhaven bio na putu prema egipatskom Port Saidu, pa potom prema Singapuru. 



Ispred nizozemske obale i dalje gori brod Fremantle Highway star samo 10 godina i dugačak 200 metara koji je prevozio 2.857 automobila, među kojima je značajni broj vozila proizveden u fabrikama Mercedes-Benz Groupa i BMW AG-a.

Od 23 člana posade nekoliko ih je povrijeđeno, a jedan mornar je poginuo. Drugi dan nizozemska obalska straža pokušava zaustaviti plamen i spriječiti ekološku katastrofu.

Prema informacijama nizozemske agencije ANP, koja je prenijela riječi člana nizozemske morske straže, izgleda da se zapalio jedan od 25 električnih automobila, iako zvanično uzrok požara još nije potvrđen.

S obzirom da je prošle godine svijet svjedočio zastrašujućem požaru na brodu Atlantic s 4.000 Volkswagena, koji su prevoženi u Sjedinjene države, otvara se pitanje sigurnosti transporta e-vozila brodskim prevozom zbog rizika za posadu, velike brodove, okolinu i vrlo visoke komercijalne štete za osiguranja prevoza velikog broja automobila.

Atlantic je gorio duže od sedam dana, a teško je procijeniti koliko će dugo Fremantle Highway. Osim izgubljenog ljudskog života, najveća potencijalna dugoročna šteta mogla bi se dogoditi u dijelu podmorja pod zaštitom UNESCO-a Wadden Sea, koje je najveći neprekinuti sistem međuplimnih pješčanih i blatnih ravnica na svijetu.

Nizozemske vlasti nadaju se kako zbog trenutnih predviđanja kretanja vjetra, talasa i morskih struja potencijalno curenje goriva neće ugroziti Waddenovo ostrvo, nego bi se trebalo proširiti prema sjeveru.

Mercedes je potvrdio da se na brodu nalazi 300 njihovih vozila te su poručili kako su već pokrenuli detaljnu istragu. Potvrda je stigla i iz BMW-a, ali bez specifikacije broja automobila. Ford, Stellantis, Renault i Nissan negirali su da je brod u plamenu prevozio njihove automobile, a iz Toyote je poručeno kako nije vjerovatno da su njihova vozila na Fremantle Highwayu. Iz Tesle nisu odgovorili zahtjev za komentar.

 



Izvor: Jutarnji list
Foto: maritime-executive.com