Poljoprivrednici sa Petrovićem: Grad prepušten sam sebi


04.08.2023 07:52


U Bijeljini je u toku sastanak gradonačelnika Ljubiše Petrovića sa poljoprivrednim proizvođačima, a sastanku prisustvuje i pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Saša Lalić. 



Tema današnjeg sastanka je vanredna situacija zbog virusa afričke kuge svinja. U borbi protiv epidemije grad je sa svojim resursima u najvećoj mjeri prepušten sam sebi, poručio je na početku uvodnog obraćanja gradonačelnik Petrović.

"Gdje su drugi organi koji su trebali da se uključe i šta je sa radnom grupom? Izmjene Pravilnika su donesene 27. jula. Broj eutanaziranih svinja u Bijeljini prešao je cifru od 21.000, a ukupni fond je preko 50.000 svinja, znači pozdravili smo se sa 40% fonda kada je u pitanju svinjogojstvo."

Podijeljeni su i upitnici prisutnima da odgovore na pitanja šta su određeni nivoi vlasti mogli uraditi.


Šta je grad mogao uraditi više, šta Republika Srpska, a šta država BiH?, pitanja su na koja poljoprivrednici treba da odgovore.

"Spreman sam na najradiklanije poteze, jer se predugo ćuti. Želim reći da jedan čovjek koliko god bio spreman ne može sam, ali masa je ta koja donosi krupne odluke i uključuje se u procese. Ako imamo konkretne mjere i prijedloge biću saoborac po tom pitanju. Slika o brojnosti prisutnih šalje dobru poruku.", rekao je Petrović.

Saša Lalić pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske poručio je da je preduzeto sve što je rekla struka i nauka. Ali da žele čuti glas poljoprivrednika. "Ne pamti se teža godina. 3.000.000 KM isplaćeno za eutanaziju. Obezbjedićemo dodatna sredstva, očekuje se i pomoć sa državnog nivoa za sanaciju šteta.", naveo je Lalić.



Izvor: BN
Foto: BN