Srbija poštuje Dejton, mi ćemo se ponašati kao da sankcije SAD ne postoje!


04.08.2023 12:39


Nakon Savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske i potpisivanja Sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama - jedan u Gradini, drugi u Beogradu, predsjednici Srbije i Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su se obratili novinarima. 



"Republika Srbija poštovala je i poštovaće sve forme Dejtonskog sporazuma. U skladu sa tim Srbija će poštovati integritet BiH, ali i oba entiteta. Republika Srbija smatra da politika sankcija proizvodi pogrešne efekte. Sankcije rukovodstvu Republike Srpske smatramo nezasluženim i mi ih nećemo primenjivati i nikada se nećemo usaglasiti sa onima koji su te sankcije uvodili", poručio je Vučić.

To je za nas, kako je kazao, jedina moguća odluka i zbog nje će i Srbija trpiti određene posljedice.

"Mi želimo što bliže odnose sa svim narodima u BiH, sa Srbima, Bošnjacima i Hrvatima. Nikada nećemo odustati od ideje Otvorenog Balkana, jer je to ideja u koju vjerujemo. Mi u Beogradu od 1945. do prošle godine, verovali ili ne, nismo imali ulicu posvećenu žrtvama u Jasenovcu. To pokazuje kako smo bili vaspitani da se stidimo svog roda, svog imena i prezimena. Ta vremena su prošla", istakao je Vučić.

Dodao je da je Republika Srbija spremna da pruži i određenu finansijsku podršku opštinam u Republici Srpskoj ali i van Srpske, noliko koliko možemo.


Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska i Srbija imaju najbolji moguću saradnju.

"Neki u Sarajevu misle da su oni zaduženi za čitavu BiH, mogli bi da kažu da su zaduženi i za vasionu, ali to nije tako. Republika Srpska je odgovorna za 49% teritorije i tu imamo potpunu autonomiju. Ja sam potpuno siguran da je Srbija prijatelj svima u BiH", naveo je Dodik.



Izvor: BN
Foto: BN