Propao jedan projekat čišćenja plutajećeg otpada


07.09.2023 09:40


Sve su prilike da „Eko centar“ iz Višegrada neće dobiti sredstva za zaštitu Drine od plutajućeg otpada u projektu Evropske unije jer nije mogao da, kao nevladina i neprofitna organizacija, obezbjedi učešće od 20.000 evra. Smeće na lančanici HE „Višegrad“ na akumulaciji je skoro očišćeno ali to je samo krakoročno rješenje jer će novo tokom jeseni i proljeća sigurno doploviti.



„Predstavnici „Eko centra“ iz Višegrada  prijavili su se  i prošli dvije faze u velikom evropskom projektu za čišćenje  voda od plutajućeg otpada  sa deset zemalja  u kome bi ova nevladina organizacija dobila  90.000 evra  za zaštitu Drine  s tim da je njeno učešće 20 odsto.

"Tražili smo pomoć od nadležnog ministarstva ekologije, „Voda Srpske“  i preduzeća „HE na Drini“  da budu dio tog projekta ali oni predviđenim budžetima za ovu godinu već imaju unaprijed određene planove tako da nisu mogli da nam pomognu. Nadam se budućoj saradnji pošto „Eko centar“ prati i podržava veliki broj ljudi i mi smo spremni da učinimo sve da naša Drina bude čista“, kaže predsjednik „Eko centra“ Dejan Furtula.

U ovom projektu predviđeno je niz aktivnosti kako bi se spriječilo gomilanje plutajućeg otpada u koritu Drine iz 10 više od deset opština njenog sliva iz tri države, koje dolazi do Višegrada i njegovih građana koje ni krive ni dužne opterćuje tuđe smeće.

"Projekat predviđa premještanje nekoliko deponija u gornjem slivu Drine, postavljanje većeg broja lančanica  jer bi mi sa tim sredstvima od 90.000 evra mogli da finansiramo još  njih nekoliko možda u Rudom i Goraždu,  ali nažalost dobijamo informacije da od našeg učešća u projektu  neće biti ništa“, pojašnjava Furtula.



Akumulaciono jezero HE „Višegrad“ dugo je 34 kilometra i veoma pogodno, zbog mirne vode, za razvoj nautičkog turizma, gradnju  turističkih  splavova i kućica na vodi, razna takmičenja ali plutajući otpad stvara ružnu sliku i ne doprinosi turističkoj ponudi grada na Drini.

"Apelujem na sve institucije da se problem smeća što prije riješi, jer  se u novembru prošle godine počelo čistiti  iz akumulacije sa lančanice i traje do danas takao da opština Višegrad muku muči sa plutajućim otpadom", dodaje Furtula.

Radnicima preduzeća „HE na Drini“ trebalo je skoro godinu dana da očiste oko 10 hiljada metara kubnih plastičnog i ostalog plutajućeg otpada sa lančanice  i ovaj posao se prividi kraju. S obzirom da problem nije u potpunosti  riješen u slivu Drine  jesenje i proljetne vode će vjerovatno  nanijeti novi otpad i onda po onoj narodnoj  „Jovo nanovo“.



Izvor: BN
Foto: BN