Kredit na kredit: Vlada se zadužuje da vrati dugove


07.09.2023 09:44


Dolazimo u situaciju kreditnog zaduživanja na mjesečnoj i dnevnoj osnovi, a sa druge strane pristižu ogromne rate kredita, pa je jasno da je to bez novih dugova nemoguće vratiti, naglasila je Trivićeva.



“Kada biste napravili paralelu sa jednom porodicom koja konstantno ulazi iz duga u dug, kako bi krpila stare dugove, to ima rok trajanja. Neko će trpiti za taj dug", kazala je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić, komentarišući najnovije zaduženje Vlade Republike Srpske u iznosu od 130 miliona KM.

"Dolazimo u situaciju kreditnog zaduživanja na mjesečnoj i dnevnoj osnovi, a sa druge strane pristižu ogromne rate kredita, pa je jasno da je to bez novih dugova nemoguće vratiti", naglasila je Trivićeva.

Ona je podsjetila da prvi u redu isplate nisu penzije ni plate, ni drugi budžetski korisnici, neko otplata ranijih kredita.

"Dakle, povjerioci neće biti ugroženi, ali bi zbog svih dospijeća ranijih dugova mogli biti ugroženi budžetski korisnici. Ne kažem da će se to desiti sutra, ali postoji realna opasnost da, ako se nastavi ovakav trend, Republika Srpska će servisirati dugove, ali, ili će biti kašnjenja, ili nedostatka sredstava za isplatu budžetskih korisnika”, istakla je Jelena Trivić.

Ona je sinoć u Bijeljini otvorila kancelarije za Gradski odbor novoformiranog Narodnog fronta.



Izvor: BN
Foto: BN