Ratni veterani poručili Dodiku: Neka te brane tvoji tajkuni i kriminalci, mi nećemo!


20.09.2023 05:56


Veterani odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske uputili su saopštenje za javnost, u kome između ostalog poručuju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da ga sada brane 'njegovi borci' i 'patriote', jer njega nije bilo sa pravim borcima na linijama kada se branila Republika Srpska. 



'Sve je prolazno samo su Republika Srpska i njen narod vječni!

Već godinama gledamo reprizu i slušamo istu retoriku jednog čovjeka kada se nadje u ličnoj opasnosti, kako se podmuklo krije iza naroda i Republike Srpske.
Krije se iza onih iza kojih se i tokom rata krio i onog u čijem stvaranju nije učestvovao na način kako je to dolikovalo svakom Srbinu sa godinama koje je on tada imao.

Našu Tvorevinu vrlo je brzo nakon njenog stvaranja, svojom poltronskom politikom i dodvoravanjem, dobio na tacni od zapadnih sila koje su ga postavile kao protektora kolonije i tako je oteo iz ruku njenih vlasnika koji su je svojom mukom i žrtvama izgradili.

 

Vladajući njom, njenom narodu i onima koji su je stvorili nametao je i suštinski ih prisiljavao da rade, misle i čine samo ono što njemu odgovora i što njegovi nalogodavci koji su ga ustoličili narede.

Ovo što mu se sada dešava i problemi koje pokušava prebaciti na ledja naroda u suštini su direktne posledice njegove bahatosti, diktature i prepisane apsolutno pogrešne i kriminalne politike nekadašnjeg lidera Crne Gore, koji je od pravne i narodne napravio privatnu i kriminalnu državu samo za svoje lično bogaćenje i bogaćenje svojih bliskih saradnika.

Ovo su realne i očekivane posledice kada se narodu na nedemokratski način nasilno na čelo države nametne lider po zasluzi i volji 'jačeg' a ne po volji i želji naroda.

Apsurdno je da, onaj koji je upropastio ekonomiju, vojsku, bezbjedonosne službe, pravosudje (osnovne stubove na kojima svaka država stoji) i doveo državu u dužničko ropstvo, sada onima koji su te stubove izgradili i stvorili njene institucije i odbranili, on daje instrukcije kako da je brane i čuvaju.

Nelogično je da rušitelj daje instrukcije graditeljima.

 

Onaj koji svo vrijeme opstaje na vlasti ucjenama, prijetnjama i sankcijama prema onima koji nisu dio njegovog "političkog sistema" (sada kada je zbog otkazivanja poslušnosti svojim mentorima i naredbodavcima) ugrožen istim metodama koje primjenjuje godinama prema svom narodu, žali se kako je to nezakonito i nehumano i kako se tome na sve raspoložive načine a bez obzira na moguće posledice treba suprotstaviti.

Pokušava ponovo na vrlo mudar i lukav način da prikaže da je to sve usmjereno prema državi (za koju često kaže da je država sam "on") i sada kada teret treba da padne na njegova leđa on prestaje da bude ta država, ali samo da bi taj teret ponovo sa njegovih pao na ledja onih kojima se on pokušava skinuti.

Onima na čija je ledja i pored ovog tereta, lično on sam svojom nesavjesnom politikom natovario previše problema.

Poziva da se usprotivimo Sudu koji je u većini slučajeva nekorektno i namontiranim procesima osudio hiljadama pripadnika VRS i podiže ih svakodnevno protiv onih koji su istinski stvarali ovu državu a nikada javno i lično nije stao u njihovu zaštitu i zatražio da taj Sud konačno korektno, pravično i nepristrasno počne raditi svoj posao, sa istim odnosom prema sve tri optužene strane.

Poziva da izađemo na linije razgraničenja koje smo stvarali i branili svojim životima (onda kada je to bilo najpotrebnije) ali ga tada nismo vidjeli da je bio sa nama kada su se na njima branile Republika Srpska i njen narod.

Sada bi on na tim istim linijama da svi oni brane onog koga on tada nije htjeo da brani i čija ih sudbina i životi nisu interesovali, jer je bio zauzet nekim drugim ličnim, važnijim i unosnijim 'poslovima'.

Previše smo već na tim linijama dali života, djelova tijela, krvi i znoja a na njima dobili suviše tjelesnih i duševnih rana koje sporo i teško zarastaju. Vrlo malo nam je zahvalnosti pokazao za to, da bi samo zbog njega i onog što je za sebe ostvario to ponovo žrtvovali.

 

Neka to sada žrtvuju oni 'njegovi borci' koji tokom rata nisu bili sa nama a dao im je isti status i privilegije kao nama pravim istinskim borcima.

Štiti ih i ne želi reviziju, umožava ih svakodnevno tako da ih je već dvostruko više od onih koji su to časno i zaslužili. Možda ih umnožava za sebe i za to i čuva. Vjerujemo da će to sigurno "hrabro i patriotski" oni učiniti kao što su i tokom rata. Neka se uzda i vjeruje u njih i njihovu "dokazanu" hrabrost i požrtvovanost.

Sigurni smo da sve što duže takve 'patriote' budu na vlasti da će biti sve više optužnica za nekadašnje pripadnike VRS, sve više bezakonja i dužničkog ropstva a sve manje Srba na ovim prostorima i sve manje Republike Srpske.

Uzvratićemo mu na isti način i posvetiti istu brigu i zaštitu kao što je i on nama svih ovih proteklih godina, kojima obespravljjuje, zadužuje i raseljava naš narod i razara Republiku Srpsku a posledice razaranja su daleko teže i razornije od onih koje smo preživjeli tokom proteklog rata.

Sa vjerom u Boga i istinske borce Vojske Republike Srpske!', kaže se u saopštenju Veterana odbrambeno otadžbinskog rata Republike Srpske.



Izvor: BN
Foto: BN